Филип Попов: Безработицата, ниските доходи и високите цени са проблемите, върху които трябва да се фокусираме

Окт 25, 2022 Новини БСП в медиите 0 556

25.10.2022 г.

„Среща със Соломон Паси и г-н Плевнелиев не е нужна и не знам те от чие име преговарят. Въпросът тук е съвсем друг, защото ние имаме ясна и категорична позиция на нашия Национален съвет и на Конгреса – няма как да търсим допирни точки с ГЕРБ, които са символ на корупцията. Те безчинстваха над 10 години в България. И ние няма какво да преговаряме с тези 3 партии, които свалиха предишното правителство. Това са ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Те представляват едно и също нещо и олицетворяват модела, срещу който се борим.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Филип Попов в ефира на радио „Фокус“.

Попов бе категоричен, че по време на редовното правителство БСП са успели да реализират много от своите политики по отношение на социални разходи за пенсии, майчински, енергийни помощи и други, за които са били отделени близо 23 млрд. лева в настоящия бюджет. „И това са политики, за които ние се борихме години наред. Предлагахме ги и по времето, когато от ГЕРБ управляваха, но тогава нямахме необходимото мнозинство, за да ги реализираме. Законът за Бюджет 2023 трябва да се приеме, защото идват нови предизвикателства пред страната ни и не бива тя да остава без бюджет. Това е отговорност на всеки един народен представител. Но за да бъде тя реализирана, бе необходимо избирането на председател на парламента, за да може той да започне да функционира“, добави социалистът.

Той уточни, че левицата би участвала в преговори с втория мандат, но при определени условия. „Но по отношение на външната политика ние имаме ясна и последователна позиция – никакви оръжия за Украйна, защото това означава въвличането ни в конфликта, както и настояваме за нормални отношения с Руската федерация и преговори с всички доставчици на газ, включително и „Газпром“ – по тези позиции имаме разминавания с тях“, посочи членът на НС на БСП и добави, че от ПП опитват да изземват политики, които са на социалистическата партия.

„В предишния парламент „Възраждане“ в 70% от случаите са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС – включително и по отношение на самолетите. От „Възраждане“ се опитват с русофилско и показно говорене да оберат определен електорат. И в цялото им това говорене те оставиха на заден план социалното и икономическото състояние на българския народ“, обясни Попов за общите гласувания на част от останалите партии.

Той е категоричен, че трябва да има фокус и разговори за реалните проблеми от нашето ежедневие. „Това са безработицата, ниските заплати и пенсии, високите цени, липсата на газ. Ако третият мандат бъде връчен на БСП – ние ще подходим отговорно, смело и прозрачно. Ще свикаме Национален съвет и там ще решим“, допълни социалистът.

„Ние вече имаме предложения по отношение на Бюджет 2023. Той трябва да бъде социално ориентиран особено във времена на кризи. Държавата трябва да бъде в помощ на всеки един гражданин.Говоря за помощ и подкрепа на едни от най-уязвимите групи- младите семейства и възрастните хора, както и бизнеса, който създава работни места“, каза в заключение Филип Попов.