Проф. Румен Гечев: БСП се държа достойно по време на кризата за избор на председател на НС

Окт 24, 2022 Новини БСП в медиите 0 378

24.10.2022 г.

„Няма да им се получи на нашите колеги, приятели и опоненти винаги да търсят виновник в БСП. Ние в предишната коалиция пред очите на всички играхме ролята на спокоен и професионално държащ се партньор. Предупреждавахме ги, но въпреки това те направиха определени грешки във външен план. В резултат на това и коалицията не можа да издържи достатъчно дълго. БСП през тези 3 дни всички видяха, че се държахме достойно. Предложихме и кандидат за председател на НС, който отговаря на всички изисквания. Но нямаше достатъчна подкрепа по политически причини. В крайна сметка, за да излезем от кризата намерихме решение, което ни вади от нея и дава възможност следващите дни и седмици да се работи по закона за бюджета. Второто направление – поправката и въвеждането на проектозакон, които ще отворят пътя за на средствата по Плана за възстановяване.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев в предаването „Опорни хора“ по BGonAIR.

“Това, което бе разчетено в пленарна зала е, че нашите колеги от ПП бяха решили да използват тези 15 минути за трибунка и ПР акция в парламента. Г-н Кирил Петков е бил на тази среща и много добре е знаел какво е решението. Веднага след въпросната среща г-жа Нинова дойде и ни запозна с проекта на решение, което е предложено. Гласувахме в групата абсолютно единодушно, че подкрепяме това решение и отидохме в пленарна зала. Нашите колеги от бившата коалиция направиха някои тактически грешки. Примерно ние от БСП подкрепихме техния кандидат при всички гласувания, а когато те го оттеглиха – някои от тях има колебания и не подкрепиха Кристиан Вигенин при всички гласувания. А колегите от ДБ, когато беше критичният ден не гласуваха за Кристиан. БСП само помагаше на партньорите си в четворната коалиция и работихме за решаването на проблеми, които те създадоха“, обобщи проф. Гечев за напрежението, което бе свързано с избора за председател на Народното събрание

Румен Гечев е категоричен, че не можем да хвърлим държавата в хаос само, за да се продължава с някакви игри. „При това поведение на колегите от ПП и ДБ – няма как да бъде избран председател. Гласуването за председател на парламента по никакъв начин не предполага бъдещи коалиции“, категоричен бе социалистът.

По думите му е най-вероятно да се отиде към трети мандат – особено след гласуването за председател на парламента. „ГЕРБ няма да могат да съставят правителство, а ПП нямат необходимите гласове. Единият вариант е мандат да бъде даден на партията на г-н Стефан Янев, а другият реалистичен вариант е да бъде даден на БСП. Но тук право и задължение на кого да бъде връчен мандатът е на г-н Радев. Това трябва да бъде правителство, което да реализира бюджета, върху който ще се работи“, посочи народният представител от левицата.

„Трябва да има редовно правителство, защото тенденцията за поддържане на сравнително високи нива на дълга означава, че едно правителство трябва да направи така, че парите от дълга да отидат в инвестиции, както и в гориво за икономиката, за да може тя да бъде в по-добра форма“, каза в заключение проф. Румен Гечев.