Сергей Станишев: Правителството на ГЕРБ става все по- вредно и пагубно за България

Юни 04, 2011 Новини БСП 0 1359

Правителството на ГЕРБ става все по- вредно и пагубно за България

Правителството на ГЕРБ става все по- вредно и пагубно за България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред Общото събрание на Отечествения съюз. Лидерът на социалистите припомни, че само преди година премиерът Борисов обеща да направи България средноевропейска държава. Според Станишев страната ни върви в противоположната посока и все повече изостава. Той определи като трагични икономическите и социалните резултати от управлението. Лидерът на БСП предупреди, че всеки ден, в който ГЕРБ е на власт, става по- трудно изваждането на България от блатото, в което затъва.

Станишев изтъкна колко е важно всички мислещи българи да търсят диалог помежду си срещу това некомпетентно, арогантно, слабо управление. За предстоящите избори той отбеляза, че трябва да се търсят най- силните кандидати, които имат доверие сред по- широки обществени слоеве.

Пред медиите лидерът на БСП коментира, че за него номинацията на Меглена Кунева не е изненада, предвид обществената й дейност през последните месеци. „Това е добра, сериозна кандидатура", отбеляза Станишев. По думите му колкото повече са авторитетните кандидатури, толкова по- добре ще бъде за самата надпревара. Лидерът на БСП обясни, че от една страна това ще повиши избирателната активност на гражданите, а от друга това е едно от условията ГЕРБ да не постигне своя резултат.

Станишев изтъкна, че в БСП процесът на номинации върви много активно и има номинирани много сериозни личности - чисто партийни, близки до партията и извънпартийни. Споменавани имена са Стефан Данаилов, Пламен Орешарски, Петър Курумбашев, Жени Живкова. Лидерът на БСП добави, че когато процесът приключи на местно ниво, тогава ще се вземе решение и на Националния съвет на партията. „Искам да видя какви са нагласите в партията, какви са кандидатурите и след това ще вземем решение", каза още председателят на партията.

„БСП не може да бъде организация, която осигурява на някого успех", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че всеки кандидат, издигнат или подкрепен, трябва да има ясни ангажименти към политиката, която ще води като президент, каква функция ще изпълнява, с какво съдържание ще изпълни институцията президент. Важно е също така активното участие в кампанията за местните избори - „срещу ГЕРБ и на наша страна", обобщи Станишев.

Според лидера на БСП предстоящите избори няма да са само битка на личности, но и битка на концепции. Станишев изрази очакване бъдещият президент да бъде активен не само по въпросите, които са негова функция, но и по теми, свързани със стратегически решения и развитие на страната, да търси надпартийно съгласие по отношение на теми като образование, демография, социална политика. „Президентът има ограничени пълномощия, но много широки морални отговорности, тъй като е избран мажоритарно", заяви лидерът на БСП. Той отбеляза, че е важно президентът да пази духа на българската Конституция - нещо, което по думите му някои политици не правят, като даде за пример Волен Сидеров и Бойко Борисов.

Станишев обяви,че във вторник предстои юристите в ПГКБ да обсъдят дали има основания да бъде сезиран Конституционния съд по отношение на уседналостта за предстоящите избори. „Беше направена разумна отстъпка от страна на управляващите по този въпрос. Но има текстове в Изборния кодекс, които според мен дават основание за искане до КС", заяви Станишев. За пример той  даде безумните условия за гласуване за хората с увреждания.

Председателят на БСП напомни, че следващата седмица предстоят разговори с ДПС за вота на недоверие. „Готов съм да разговарям и със Синята коалиция. Те дали са готови е друг въпрос", коментира Станишев и отбеляза, че има вътрешен страх у сините да разговарят с левицата. Лидерът на БСП изтъкна, че при този едноличен режим, който се налага в страната, всеки вот - секторен или за цялостна политика - е лично към министър-председателя. „Той управлява държавата като Едноличен търговец", отбеляза Станишев.