140-та годишнина на плевенското читалище „Съгласие”

  Плевен: С  изключително богата програма ще бъде отбелязана 140-тата годишнина на плевенското читалище „Съгласие”

 

Плевен: С  изключително богата програма ще бъде отбелязана 140-тата годишнина на плевенското читалище „Съгласие”. Тя бе представена днес пред медиите от председателя на  Инициативния комитет, народния представител Румен Петков. Сред организаторите са още акад. Светлин Русев, проф. Валентин Колев, проф. Пламен Джуров, Георги Константинов, Максим Горанов, Калин Донков, Любомир Нейков и др.
Инициативите ще започнат с голям концерт на Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Дафов на 20 февруари 2009 г от 19.00. часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”.
На 23 март ще бъде балетната трупа при читалището, която ще отбележи 55 години от своето създаване,  ще представи премиерно постановката „Грозното пате” под диригентството на Пламен Марков.
Богатата културна програма, посветена на юбилея, включва още фолклорния спектакъл „Обредност българска”- на 18 април на площад „Възраждане” , с участието на фолклорни ансамбли.
На 22 април стартира и студиото „Нещата от живота” – в камерната зала на читалището всяка сряда ще гостуват изтъкнати личности от сферата на обществения живот. Първата тема е посветена на екологията и на любимия на плевенчани парк „Кайлъка”.
На 24 април на естествената естрада пред читалището ще е дебютът на „Мюзик- експрес”. Идеята на организаторите е всеки втори и последен петък от месеца да дават поле за изява на самодейни рок- групи. Концертите ще са с конкурсен характер, като най-добрите ще определи публиката чрез анкетни карти. Победителите ще имат възможност да запишат една песен в студиото на Максим Горанов.
На 15 май официално ще бъде поставен барелеф на Емил Димитров пред единствената в града концертна зала, носеща неговото име.
В рамките на юбилейните инициативи е и второто издание на Националния конкурс за млади оперни дарования „Гена Димитрова”. То ще се проведе от 19 до 23 май.
Инициативите, посветени на кръглата годишнина ще продължат до декември. Предвидени са още учредяване на конкурс на името на Петър Ковачев, конференция на тема „Приносът на българското читалище като гражданска структура за развитието на съвременното българско общество”, юбилеен концерт „30 години  фолклорен ансамбъл „Мизия” и отбелязване на 60-тата годишнина на неговия художествен ръководител Михаил Денев., коледен концерт на всички самодейни състави към читалището.
Читалище „Съгласие”  е основано през 1869 г от учителя Нестор Марков. Тогава в него е организирана първата и единствена до 1954 г публична библиотека в града. В началото на ХХ век за първи път в страната и на Балканския полуостров в нея се въвежда Десетичната класификационна система на Дюи, с която се работи и до днес. През 1910 г библиотеката къч читалището става първата от нашата страна, член на Международния библиографски институт.
Сред уникатите във фонда на библиотеката има 18 ръкописа, 3 пергамента и 1170 книги. Впечатление правят още „Евангелие на Йоана” от XIII век, „Апостол” от  XIV век, „Евангелие” на арменски език от XIV - XV век, „Вечен календар” от 1617 г , „Евангелие” от 1759 г , и др.
През годините читалище „Съгласие” поставя основите на най-големите културни институти в града – Драматичния театър, бившата опера, кино, музей, музикално училище, танцови ансамбли.