Отхвърлянето на изборните текстове от Конституционния съд поставя под риск провеждането на изборите

След като Конституционният съд отхвърли текстовете от Изборния кодекс се създава ситуация, при която се поставя под риск провеждането на изборите на 23 октомври, както планират ГЕРБ

След като Конституционният съд отхвърли текстовете от Изборния кодекс се създава ситуация, при която се поставя под риск провеждането на изборите на 23 октомври, както планират ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев след среща на ръководството на Коалиция за България с представители на Венецианската комисия. Станишев изтъкна, че не е ясно кога ще бъдат приети поправките. „Ако управляващите мислят да ги прокарват набързо, това ще бъде пореден политически гаф, защото Венецианската комисия ще се произнесе през втората половина на месец юни", добави лидерът на БСП. По думите му, ако ГЕРБ наистина искат да спазват демократичните и европейски стандарти, преди да се приемат промените в текстовете, трябва да се изчака становището на Венецианската комисия. „Какво се оказва? Пак сме на ръба на изборите с изборното законодателство", отбеляза Станишев. Той напомни обещанията на управляващите, че новият Изборен кодекс ще реши всички проблеми, ще направи изборите демократични и прозрачни и ще реши проблема с контролираното гласуване. „Нищо такова не е решено", категоричен беше председателят на ПГКБ. Той определи кодекса като антиизборен и изтъкна, че отхвърлянето на 21 текста от КС е безпрецедентно и е показателно за качеството на законодателството на ГЕРБ. 

Сергей Станишев изтъкна, че Венецианката комисия ще разглежда както решението на КС, което още не й е предоставено като текст, така и законодателството в по- широк политически контекст. „Защото добре разбират, че опира не само до текстовете, но и до начина на тяхното прилагане и злоупотреба с определени текстове", обясни лидерът на БСП. Той изрази опасенията на левицата, че редица текстове може да изглеждат понякога безобидни на пръв поглед, но да създават условия за манипулации, натиск и политическа злоупотреба.   

Пред комисията депутатите от левицата са изразили несъгласието си с лишаването на жителите на трите най-големи града и на по- малките села от правото да си избират кметовете. „Това е скандално за нас и е отстъпление от постигнатите демократични стандарти в България", заяви Станишев. По думите му спешно трябва да се реши проблемът с уседналостта, защото се разминава с решението на КС. Председателят на ПГКБ изтъкна, че ролята на ЦИК е прекалено засилена при взимане на решения, засягащи политическите партии. „При този неин състав, когато ГЕРБ и Атака имат почти квалифицирано мнозинство, може да очакваме някои решения да бъдат политически мотивирани", аргументира се Станишев.

Лидерът на БСП изрази тревогата си, че България става все по- полицейска държава. Социалистите заявиха, че нямат никакво доверие в МВР и във вътрешния министър, който е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и ще използва министерството за политически цели, в това число в деня на изборите. „Това вече го показаха на много частични избори и това ще го правят", заяви Станишев. Той попита не е ли притеснителен за гражданите фактът, че МВР подслушва три пъти повече хора по телефона и десетки пъти повече хора по интернет, а ДАНС проверява подписки на граждани. „Това създава цялостната атмосфера за провеждане на изборите", отбеляза лидерът на БСП.