Явор Божанков: БСП няма да позволи да бъдат орязани социалните разходи

Авг 31, 2022 Новини БСП в медиите 0 624

31.08.2022 г.

„Всяка една наша мярка – увеличаването на пенсиите, на доходите, намаляването на данъчната тежест за работещи семейства, всички компенсации – са направени така, че да не тежат на бюджета. Завещахме излишък от 1.5 млрд. лв., миналата година по това време той е бил два пъти по-малък. Заварихме 32 млрд. външен дълг, оставихме го 30 млрд. Финансовите показатели са стабилни.” Това заяви народният представител от 47-то Народно събрание от „БСП за България” Явор Божанков в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той сподели, че е останал изненадан от твърденията на служебния финансов министър Велкова, при положение че с нея, като заместник-министър в редовния кабинет, е съгласувана цялата социална програма и нейния подпис стои под бюджета. Божанков вижда тази атака в контекста на цялото говорене на служебния кабинет срещу всеки министър от предходното управление, не само министрите на БСП.

„Атакуват транспортния министър, когато изведе БДЖ на печалба за първи път от десетилетия. Атакуват министерството на икономиката, при обективен ръст  в износа и производството на дъжвата. Атакуват социалното министерство, когато увеличихме пенсиите с по-висок  процент, отколкото през цялото управление на ГЕРБ”, посочи Явор Божанков, като отбеляза, че Борисов, ДПС и Гешев за останали на заден в полезрението на служебния кабинет.

Той бе категоричен, че БСП няма да позволи да бъдат орязани социалните разходи, защото защото кризите се усеща най-тежко от хората с фиксирани доходи, хората на заплата и пенсионерите. „Затова ние насочихме нашите усилия в  тази посока, поехме този ангажимент в кампанията, изработихме такива мерки и ги въведохме. И в следващия мандат поемаме този ангажимент – продължаваме в същата посока”, заяви Божанков.

По действията на служебния кабинет Явор Божанков направи три извода.

„Всичките уволнения, които правят и фактът, че на тяхно място назначават кадри на ГЕРБ и ДПС, водят до първия извод, че служебният кабинет е активен участник в предизборната кампания в полза на ГЕРБ и ДПС.

Вторият извод е, че те се гласят да останат на власт за по-дълго. Ясно е, че дори ГЕРБ да спечелят изборите, те ще са в изолация. Затова служебният кабинет се гласи за по-дълго управление и правят смени не само по върховете на държавата, а и на оперативни кадри на най-ниско ниво. Тези хора овладяват държавата”, каза той.

Третият извод, според Божанков, е, че служебният кабинет е това, което задкулисието иска да пренесе в един бъдещ редовен кабинет – кадри на ГЕРБ, на ДПС, на ИТН и на една част от БСП. „Това е тази част от БСП, която след изборите, какъвто и да е резултатът, ще атакува ръководството на БСП и ще се опита да го смени с една-единствена цел – да поставят такъв председател, който ще вкара БСП в тази конфигурация. А конфигурацията категорично мога да кажа как ще изглежда – кабинет на националното спасение, експертен кабинет на националното съгласие, както щете го наречете. Това е сценарий от 90-те години. Между другото, сценаристите са едни и същи и не предлагат нищо ново”, обясни той.

„Служебният кабинет, като оставим енергийния министър, който „Свободна Европа” доказаха, че е с диплома-менте, отказа 6 от 7 танкера. Забави, доказано, връзката с Гърция. И сега отива на преговори с Газпром със „сабути гащи”. Как отиваш на преговори, когато отсрещната страна знае, че си опрян до стената, нямаш никаква опция и буквално всяко условие, което те поставят е абсолют?, коментира Божанков относно доставките на газ.

Той бе категоричен, че позицията на БСП е ясна – всички опции да са на масата – и втечнен газ, и връзка с Гърция, и нов дългосрочен договор с „Газпром”. „Това означава диверсификация, при която се постигат най-добрите ценови възможности за страната”, посочи бившия народен представител.

„Нямам намерение да премълчавам истината. Ще понеса критики, защото говоря за един президент, който е излъчен в първия си мандат от БСП, президент, който сме подкрепяли и заради който сме протестирали, но който очевидно е преминал от другата страна. Президентът и служебният кабинет работят за връщането на Борисов във властта”, заяви Явор Божанков.

По неговите думи всичко ще се реши на изборите, а битуващият мит, че изборите се предрешават от някакви тъмни сили, не е верен. Той призова българските граждани да гласуват, защото силата е в техните ръце.

„Ситуацията е пределно ясна. Няколко избора подред българите се подвеждаха и гласуваха за сценаристи, те пък се оказаха подизпълнители на други сценаристи. Всъщност сценаристите в България 30 години са едни и същи и са много добри в едно – да вземат недоволството срещу себе си и да го използват. Така направиха със Слави Трифонов. Кой е гласувал за Слави Трифонов и си е мислил, че това ще се окаже патерица на ГЕРБ? Кой си е мислил, че „патриотите” ще бъдат патерица на ГЕРБ? Така се случва и в момента – кой си е мислил, че „Възраждане” ще се окажат гласуващите с ГЕРБ и ДПС, но ето, че точно така се оказа”, коментира още Божанков.

В заключение той обобщи: „В момента има една черта. От едната страна са ГЕРБ, ДПС, ИТН, част от БСП и служебният кабинет – и тази мафиотска задруга са едно цяло. От другата страна сме ние. На тези избори българският народ ще каже какво избира – едното или другото. Изборът е ясен и прост, но най-сетне трябва да прогледнем и да не допускаме грешките от предходни избори.”