Таско Ерменков, БСП: Отдавна говорим, че без “Газпром” трудно ще решим газовите си проблеми

Авг 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 589

Назначението на Деница Златева в Булгаргаз показва неглижиране важността на дружеството

"Много са кандидатите, които се опитват да изместят БСП от политическата сцена, но всеки такъв опит завършва катастрофално за онзи, който го прави. Защото партията е достатъчно стабилна и мъдра, а хората, които гласуват за нея го правят заради провежданите от нас политики. В последното правителство доказахме, че провеждаме политика и единствено ние изпълняваме обещаното." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на БНТ.

"Навсякъде се вижда как в момента върви смяната на едни "по-наши" социалисти, които се назначават на местата на едни "по не наши" социалисти. Ако хората се абстрахират от тези неща и се концентрират върху провежданите от нас политики - потенциала на БСП е много голям", коментира Ерменков за чистката и назначенията на служебното правителство.

Енергийният експерт е категоричен, че няма идеологически различия, когато става дума за въпроси свързани с националния интерес, като например борбата с корупцията и вкарването на справедливост в съдебната система. "Това може да бъде обединяващо в едно бъдещо управление на България. Защото това са основите на демокрацията - правото, защитата на интересите на хората и ясното съзнание, че има справедливост в политиката", допълни социалистът.

"Икономика без надеждни източници на енергия - няма как да се случва. И поради тази причина ще бъдем още по-категорични от гледна точка защита на интересите на енергийната сигурност като елемент от националната, и на енергийната сигурност като елемент от икономическото развитие, в това число и на социалната политика на България. В последно време и представители на ДБ, и от ПП започнаха да се изказват в полза на това, което ние отдавна говорим, че не само, но без "Газпром" трудно може да решим газовите проблеми в България. Това е политика, която ние водим от самото начало и тя започва да получава все по-широка подкрепа", обобщи Ерменков за приоритетите на левицата в сектор енергетика.

"Хубаво е отсега да започнем да си подготвяме бъдещите договори, в това число и с "Газпром". Говорим, че азерския газ е много евтин в момента, но това е така, защото договорен по формулата, по която имахме договор с "Газпром" преди да преминем към спотовите цени. Ако бяхме останали на тази формула, сега щяхме да имаме цена на "Газпром" - същата като на азерския газ", обясни членът на ИБ на БСП за газовите доставки.

В заключение Таско Ерменков бе категоричен, че до момента не е видял служебното правителство да взима каквито и да са решения в енергетиката и разкритикува промените в "Булгаргаз". "Правителството трябва да слага рамките, а "Булгаргаз" да са професионалистите, които вършат работата. Назначението на Деница Златева е продължение на политиката за неглижиране важността на "Булгаргаз", където трябваше да има изпълнителен директор, който знае как се управлява газово дружество, който знае как се води борсова търговия, и който знае какво означава доставки на газ и преговори с международни доставчици. Не съм оптимист в бъдещето на "Булгаргаз" с това управление", завърши той.