Ирена Анастасова, БСП: Разчитаме на разум от страна на ИТН, залогът е преодоляването на кризите пред България

Юли 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 514

19.07.2022 г.

“Ще разчитаме на партиите от четворната коалиция за формиране на правителство.” Това заяви заместник-председателят на БСП и секретар на ПГ на “БСП за България” Ирена Анастасова в ефира на Euronews Bulgaria.

“Първо ще уточним политиките, ще видим дали всички формации, с които ще седнем да преговаряме за правителство ще припознаят програмата, която беше изготвена само преди 2 седмици, и чак тогава ще се говори за имена”, уточни тя.

По нейните думи позицията на БСП е  кабинетът да е политически, а не експертен, за да се носи ясна политическа отговорност.

“Демократична България” са сериозен и предвидим партньор. Ние имаме с тях своите идеологически различия, правили сме компромиси, но държат на думата си така, както ние държим на думата си. Работихме добре с тях и се надяваме да продължим”, каза още Анастасова.

Според нея обединяващото бившата управленска коалиция е била борбата корупцията и стария модел на управление и това трябва да продължи и занапред.

“Това правителство едвам започна, а само в рамките първите три месеца сме на първо място в Европа по ръст на производството. Това е в резултат на спрени кранчета и кражби”, посочи Ирена Анастасова.

“Надявам се на разум от страна на “Има такъв народ”. Те дойдоха в политиката на гребената на вълната за борба с корупцията. Ако искат да отидат в небитието като политическа сила, ще се откажат. Но аз не смятам, че това ще се случи. Трябва да се сниши и тонът на нелицеприятните разговори между “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ”, защото залогът не е оцеляването на едната или другата политическа формация, а залогът е преодоляването на сериозните кризи пред България”, коментира народният представител от левицата.

По отношение на доставките на газ, Анастасова посочи, че в управленската програма е записано да се преговаря с всички доставчици. “Трябва да постигнем договореност за дълосрочни и сигурни доставки на  конкуренти цени, независимо кой е доставчикът. Може да е Русия, може и да е друг производител. Не изключваме преговори за руски газ”, подчерта тя.