Проф. Румен Гечев, БСП: Ще има тежки икономически последици, ако не се формира кабинет

Юли 18, 2022 Новини БСП в медиите 0 662

18.07.2022 г.

"БСП ще направи всичко възможно да реализира третия мандат." Това каза народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че БСП няма проблем с никой от десагашната управляваща коалиция, както и те са посочили, че нямат проблеми с левицата. "БСП прояви спокойствие, диалогичност, кооперативност, дадохме различни идеи, подкрепихме техни идеи", подчерта Гечев, като обърна внимание, че е нормално обаче да има определени разминавания по отношение на външната политика и икономическата и енергийната сигурност на България.

"Търговията на природен газ от Русия към Европейския съюз не е в санкциите. След като не е в санкциите, ние смятаме, че трябва да преговаряме с всички доставчици, които не са санкционирани, за да осигурим природен газ на достъпни пазарни цени на българския бизнес и българските семейства", обясни социалистът.

Проф. Румен Гечев  заяви, че "Газпром" не е червена линия и  "ако нашите партньори могат да гарантират договори за доставки на природен газ, с когото искат, нека да ги осигурят."

"Но защо трябва да изключваме доставчик, който Европейската комисия и нашите партньори от Европа не изключват. След като 90% от Европа не изключва "Газпром", по каква причина малка България трябва да се прави на по-католик от папата?", попита той.

Депутатът от левицата посочи като друго разминаване решението за изгонването на руските дипломати.  "Никой в Европа не си е позволил да гони без обяснения толкова много дипломати на страна членка на Съвета за сигурност на ООН. Дали това е Русия, дали е САЩ, дали е Китай, дали е Великобритания, за да бъде направена такава стъпка, трябва да има изключително сериозни причини и трябва да са добре обяснени. Ние считаме, че това, което беше направено не е в интерес на българската държава. Такива дипломатически стъпки имат икономически последици", обясни проф. Гечев.

Народният представител бе категоричен, че БСП няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС. "Те заедно управляваха 12 години и всеки ден излизат данни от официални държавни институиции, които показват, че 12 години българският народ е бил безпощадно грабен с милиарди. Ние с крадци не преговаряме", подчерта той.

"Българското общество и нашите партньори дадоха висока оценка на министрите от БСП, те се справиха с ресорите си", каза още проф. Румен Гечев.

"Въпросът не е коя партия е получила мандата. Трябва да си дадем ясна сметка какво следва, ако не успеем да формираме кабинет. Това ще бъде неуспех не за БСП, а за цялото общество. И обратното. Ако не се формира кабинет, ще отидем на избори, но това има икономически последици. Това ще означава, че влизаме в есенно-зимния сезон със служебен кабинет, който е с  орязани правомощия. Той може само да изпълнява приетия бюджет", каза в заключение проф. Гечев.