Кристиан Вигенин, БСП: Най-лесно е да се отиде на избори, но това не е отговорният подход

Юли 12, 2022 Новини БСП в медиите 0 646

Ако получим мандат, ще направим възможното, ако друг го получи, ще участваме в разговори

"Сега е време всеки от нас, особено политическите лидери, да поемат глътка въздух, да осмислят добре къде се намираме и какво предстои, защото ще ни е нужна много мъдрост в следващите дни.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ. По думите му в момента е рано да се водят конкретни разговори между политическите формации, защото има твърде много неясноти.

Според социалиста най-лесно е да кажем, че отиваме на избори, по-трудно е да се опитаме да формулираме приоритетите пред България и кое е важно за хората в следващите месеци. „Понякога е по-лесно да прехвърлиш отговорността директно на хората, но това означава, че в някаква степен си се провали, смята той.

Вигенин бе категоричен, че не всичко е загубено и все още има потенциал. „Коалицията, която управляваше до момента, може да продължи да го прави с ясно разписани ангажименти - така, както опитахме с мандата на "Продължаваме промяната". Една доста конкретна управленска програма за следващите 6 месеца, с приоритети, които са важни за хората. Едни избори ще оттласнат всичко с няколко месеца напред, което може да се окаже фатално в някои отношения - по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, на много социални елементи, които сме заложили в тази програма", заяви той и даде още пример с безплатните лекарства за деца до 14 г., безплатните учебници, преглед на статута на държавните и общинските болници, подготовката за реално преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход от миналата година.

"Не мисля, че лидерите са проблем в случая, тоест участието на лидерите в управлението“, заяви Вигенин и обясни: „Проблемите бяха и са на друго равнище. Например съмненията в решимостта на всеки от партньорите да се ангажира с ключови теми, като борбата с корупцията, спирането на източването на средства. Смятам, че по-големият въпрос е не кой участва в правителството, а какво прави това правителство. Тези съмнения, които изразява "Продължаваме промяната" по отношение на ИТН, могат да бъдат преодолени, ако с третия мандат се договорим за конкретни неща", коментира още той.

Във връзка със заявления на "Продължаваме промяната", които навяват на мисълта, че по-скоро се настройват за избори, Вигенин заяви: „Ако са сериозни в намеренията си да реализират целите, с които дойдоха в управлението, наесен ще им бъде далеч по-трудно, ако не и невъзможно да го направят. На избори е най-лесно да се отиде, но не мисля, че това е отговорният подход“, смята депутатът от левицата. „Да не се получи така, че в желанието си да получат силен мандат за реформи, да се окажат в състоянието без партньори и без възможност за мнозинство. Такава възможност има в момента и тя трябва да бъде използвана“, каза още народният представител.

Той напомни, че третият мандат се връчва не на кандидат за премиер, а на парламентарна група, която няма определен срок, в който да излъчи кандидат. "На този етап всяко говорене за кандидат за премиер може да блокира целия процес“, уточни депутатът от левицата.

Вигенин обясни, че по това на кого президентът връчи третия мандат, ще си проличи какви са неговите намерения и как той вижда политическата ситуация. „Ако получим мандат, ще направим възможното, ако друг го получи, ще участваме в разговори добронамерено, с идеята да има правителство", посочи той и допълни, че връчването на мандата на “Има такъв народ“ означава бърз ход към избори, защото те свалиха правителството.

„Обещанието за депутати не го чуваме за първи път, във всеки парламент чуваме подобни неуместни шегички“, заяви зам.-председателят на БСП и продължи: „Народните представители представят своите избиратели и никой не може да ги подарява, включително и лидерът им. Това само по себе си показва колко е невъзможно в сегашната ситуация да се търси дългосрочно взаимодействие с ГЕРБ. Защото както ги дава, така може да му хрумне да си ги вземе. Не можем да си позволим правителство, което да зависи от гласовете на ГЕРБ или ДПС. Ние създадохме това управление, за да сменим този модел“, припомни той.

Вигенин обясни, че БСП е стара партия, но години наред се бори срещу начина на управление на ГЕРБ. „От миналата година БСП доказахме 2 неща - макар и с по-малка парламентарна група, можем да изпълняваме предизборни ангажименти. Второ - ние сме доказал се коректен партньор и в бъдеще ще може да се разчита на нас като партньор, който разбира границите на компромиса и това, което очакват избирателите от нас. От тези 6 месеца ние излизаме с позитиви“, заключи Кристиан Вигенин.