Проф. Румен Гечев, БСП: Не трябва да влизаме в есенно-зимния сезон без гаранциите за българските семейства и бизнес

Юли 08, 2022 Новини БСП в медиите 0 594

Няма как служебно правителство да води преговори за дългосрочни договори за газ, категоричен е социалистът

„Всички държавни институции трябва да подходят в момента държавнически, за да можем да стигнем до решение, което да е в полза на България, а не на отделни партии.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия, във връзка с неизпълнения първи мандат.

Той припомни, че левицата има взето решение по отношение на третия мандат:  „На Националния съвет решихме, че ако мандатът бъде даден на БСП, ние ще направим всичко възможно да се формира кабинет в рамките на този парламент. Ще се обединим около стратегическите цели, за да гарантираме програмата на Европейския съюз със свежи средства до края на годината – над 3.5 млрд., енергийните доставки на България, спокойствие за българския бизнес. А ако мандатът бъде връчен на друг, това няма да ни попречи да участваме в разговорите“, обясни Гечев.

По думите му всичко това не е заради БСП, а защото икономиката на България, въпреки двете наложили се кризи, върви сравнително добре. „Данните от първото тримесечие показват 5% растеж на БВП. Няма причини второто тримесечие този процент да е по-нисък. Ние се движим в групата на Чехия Полша и Унгария и сме по-добре от страните членки на Еврозоната“, обясни социалистът.

Според Гечев в парламента няма настроение за избори, защото те няма да променят нищо съществено. „В интерес на държавата е да не влизаме в есенно-зимния сезон без дългосрочни договори за енергийните доставки, без гарантирани цени на топлото и най-важно без гаранциите за българските семейства и бизнес“, заяви социалистът.

По думите му в момента цените на газа за мегаватчас са колосални - над 1400 долара на 1000 кубика.

„Ние имахме две неизвестни за българската икономика – цената на тока и цената на газа“, заяви проф. Гечев и обясни: „Едното вече е известно, тъй като продължаваме политиката и цената на тока ще бъде гарантирана от държавата за бизнеса – от 200 лева нагоре ще има 100% покриване. Неизвестното с газа обаче е плашещо, тъй като към днешна дата нямаме дългосрочни договори.“ По думите му отговорността на политиците е огромна, тъй като няма как служебно правителство да води преговори за дългосрочни договори. 

Гечев обясни, че с “Продължаваме промяната“ са постигнали доста общи неща в социалната сфера и икономиката, но имат различия по отношение на външната политика, което е довело до въпроса с липсата на договори. „БСП многократно заявихме, че е грешна политиката спрямо прекратяване на преговорите с „Газпром“. Ние категорично подкрепяме диверсификацията. Ако други доставчици могат да гарантират на пазарни цени дългосрочни доставки, няма никакъв проблем. Но няма да се съгласим да поставяме икономическите интереси на България на някакви геополитически“, категоричен е социалистът.