Ирена Анастасова, БСП: Доходите на хората и подкрепата за младите семейства са най-важни за нас

Юли 05, 2022 Новини БСП в медиите 0 556

Оглавяваното от Корнелия Нинова министерство свърши много работа за последните 6 месеца

"Държим на приоритетите, които са залегнали в предизборната ни програма. Ние и в предишното коалиционно споразумение успяхме да отстоим важните приоритети. Това за нас са доходите на хората, на възрастните пенсиите, на младите семейства облекченията. Радвам се, че започнахме много активна работа и за приоритетите в образованието, здравеопазването и икономиката." Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира на Nova News и изрази надежда, че преговорите се движат в правилната посока.

"Тази невъзможна коалиция се случи, за да могат да се променят нещата в съдебната система, да водим борбата с корупция и като цяло да променим модела на управление на страната", добави Анастасова.

По думите й както в предходните преговори, така и сега социалистите поставят на първо място политиките и механизмите за действие. "И видяхме, че поне при министрите от БСП това е работещ модел", обясни заместник-председателят на БСП.

"Това действие ще има сериозно както вътрешнополитически, така и външнополитически последствия. Проблемът сигурно ще бъде и по-сериозен, защото ние все още не знаем пълния отговор на Москва. Притесняваме се, че това може да рефлектира и върху доставките на газ, петрол и ядрено гориво", коментира Анастасова за евентуалните последствия от изгонването на руските дипломати.

Тя бе категорична, че от БСП никога не са поставяли условия за министерства при преговорите, за разлика от "Има такъв народ" при предишните преговори.

"Всички българи разбраха колко много свърши за този период министерството оглавявано от г-жа Нинова. И то свърши много сериозни неща, още в първите работни дни тя се зае с проблема с язовирите. Работеше много добре и с работодателските организации. Смятам, че тя бе един добър министър на икономиката и индустрията", заяви Анастасова по отношение високите резултати на оглавяваното от Корнелия Нинова министерство.

"От кариерата си, която се изразява като 30 години в образованието реших, че положението, в което се намира то не може да продължава повече. За тези 6 месеца, заедно с колегите и коалиционните партньори успяхме да придвижим много неща в тази сфера. От 2001 г. ние видяхме каква щета нанесоха в системата новите програми и учебни планове", обясни Анастасова за положението, в което се намира образователната ни система и подчерта, за последните няколко месеца Министерството на образованието е направило преглед на учебните програми, като предстои и обобщителен доклад за учебното съдържание.

В заключение Ирена Анастасова каза, че вината за закъсняващия План за възстановяване и устойчивост е при онези, които в момента дават брифинги в момента, визирайки Борисов и ГЕРБ.