Филип Попов: БСП доказа, че е националноотговорна партия

Юли 03, 2022 Новини БСП в медиите 0 742

Необходимо за България е да бъде съставено правителство още с първия мандат, смята социалистът

„Националнополитическо отговорното поведение надделя. Освен това от “Продължаваме промяната“ изпълниха нашите условия – Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие беше изпълнено и ние се върнахме на масата за преговорите, тъй като сме националноотговорна партия, както и парламентарната ни група.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов в ефира на БНР.

По думите му в момента коалиционните партньори работят в посока подобряване на комуникацията помежду им, за да не се взимат повече еднолично решения. „Нашата позиция винаги е била тази, която нашите органи решават, която е в защита на националния интерес и максимата „ще питам нещо, отговорът е да“, не важи за “БСП за България“, каза още депутатът от левицата. 

Според Филип Попов БСП никога не е “мърморила“ и пример за това са случаите с Кирил Петков, Република Северна Македония и оръжията за Украйна. „Голямата част от социалните разходи в бюджета, близо 23 млрд. – увеличаване на пенсии, майчински, безплатни детски градини, са благодарение на БСП. И то не, защото мърморим, а защото ясно и категорично поставяме на масата проблемите, които искаме да разрешим“, заяви социалистът.

„Един от проблемите на тази коалиция, за която ние артикулирахме, беше липсата на конкретна програма“, заяви Филип Попов и продължи: „Затова от понеделник започват да работят работни групи, които да запишат ясна и конкретна програма във всяка една сфера с времеви хоризонт и законодателни инициативи.“ Той даде пример със Закона за съдебната власт и Закона за КПКОНПИ. 

По отношение на образованието и здравеопазването Попов обясни, че и двете системи изпитват меко казано тежки дефицити и затруднения. „Липса на лекари и медицински сестри, поради недоброто заплащане, отношението пациент-лекар се е превърнало в търговско. Има много какво да се подобри. Има редица проблеми по отношение на изразходване на здравната каса, дисбаланс в териториалното разпределение на болниците в България“, коментира още той.

Във връзка с казуса с Руското посолство и дипломати депутатът от левицата изрази надежда, че ще бъде проявена необходимата дипломатичност. „Необходимо е да имаме нормални взаимоотношения с всички съседи, включително и с Русия. Това е в защита на националния интерес на България и се надяваме да се намери дипломатичен изход на създадената ситуация“, каза още той.

„По отношение на вчерашните консултации разговаряхме по това, което трябва да се направи, а не сме говорили за т.нар. “червени линии“, заяви депутатът от БСП и продължи: „Разговорът беше градивен. Те приеха нашите политики, които искаме да включим в тази конкретна програма – борба с корупцията, промяна в Закона за съдебната власт, КПКОНПИ, социалната политика, образование, здравеопазване, енергетика.“

Филип Попов бе категоричен, че на този етап не са коментирани нито имена, нито ресори. „Но Министерствата и на земеделието, и на икономиката, и социалното, и на туризма се справиха изключително добре. Това са важни министерства, които имат своите политики и работи и имат пряко отражение върху живота на българските граждани. За тези няколко месеца министрите на БСП се справиха много добре“, смята социалистът.

Той обясни, че в момента партиите са се съсредоточили върху реалните възможности за реализиране на първия мандат. „Националноотговорно е да не се стига до връчване на трети мандат, тъй като необходимо за България е съставяне на правителство още с първия“, заключи Филип Попов.