Илиян Йончев: ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и остатъците от ИТН се притесняват от предвижданите промени в КПКОНПИ

Юни 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 536

22.06.2022 г.

"Надявам се на съвестта на народните представители от другите парламентарни групи, които не искат да хвърлят държавата в хаус. Но днес бяхме свидетели на един провал на работата в парламента и новата четворна коалиция може би се притеснява от дневния ред на Народното събрание, а именно процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ. Освен това е предложена промяна за Закона за енергетиката, където на енергийните дружества ще им бъдат отнети свръхпечалбите." Това заяви народният представител от "БСП за България" Илиян Йончев в ефира на Nova News.

Според Йончев въпросните 3 законопроекта са на опозиционните партии - единият на ДПС, другият на "Възраждане", а третият на ИТН. "Може би това е една декларативност, която е фалшива сама по себе си. И показва определени зависимости, така че блокирането на работата на парламента си има своите причини. Първо е политически знак, че мнозинството вече е четворно, а именно между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. Това е една демонстрация на сила или от своя страна - на страх", добави депутатът от левицата и подчерта, че новата коалиция може би е провалила кворума и е напуснала залата, защото са чули призива на протестиращите – „мафията вън”.

По неговите думи актуализацията на бюджета е въпрос на организация и на будна депутатска съвест.

„Ние си имаме и Национален съвет, който трябва да вземе решение ако ще има някакви преговори при завъртане на парламентарната рулетка, но на последното ни заседание стана ясно, че преговори извън този формат са невъзможни", коментира депутатът на БСП.

В заключение Илиян Йончев каза, че от левицата ще гласуват против вота на недоверие и са отворени за диалог с всички депутати от ИТН, които биха желали да подкрепят правителството.