Ирена Анастасова, БСП: България няма да свали ветото над РСМ

Юни 21, 2022 Новини БСП в медиите 0 539

Въпреки всички кризи в момента България има с 2 млрд. по-нисък външен дълг

"Емоцията не е породена от това дали БСП ще е във властта или не. Всъщност ние сме притеснени, че ако падне правителството и бюджета не бъде гласуван на второ четене - няма да можем да подкрепим хората в тежката ситуация, в която се намират. В това управление, а и винаги ние сме поставяли на първо място интересите на хората и то на най-уязвимите групи от населението." Това каза председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание и заместник-председател на БСП Ирена Анастасова в ефира на Nova News.

"В този, а и в предишния бюджет, най-сериозния акцент е в социалната сфера. Преди да е партия и преди да е социалистическа БСП е българска и като такава трябва да мислим първо за хората", каза още Анастасова.

По думите й е отговорност на мандатоносителя в лицето на "Продължаваме промяната" да води разговори за подкрепа при предстоящия вот на недоверие. "Смятам, че е редно и морално да се разговаря с хора, които в този момент могат да подкрепят правителството, както и актуализацията на бюджета от гледна точка на оцеляването на хората и на ситуацията, която е в страната", допълни председателят на образователната комисия и разкритикува неморалното поведение на една от партиите, която на 2 пъти пропусна да състави правителство и това изпрати България в едногодишна спирала от избори.

"В мотивите за вота на недоверие има редица неща, но срещу всичко това ние имаме аргументи. Нашите финансисти заявяват, че 90% от посоченото в мотивите са измислени тези за ситуацията. Въпреки всички кризи ние в момента имаме с 2 млрд. по-нисък външен дълг", обясни Анастасова за мотивите на опозицията.

"Категорично сме на позиция, че не бихме желали и не бихме подкрепили програмен кабинет, който да е подкрепен от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Има неща, които не могат да бъдат на всяка цена. Ако цената за стабилност в държавата е да върнем стария модел на управление или хората, които се олицетворяват с него - това не може да бъде цената, която Българската социалистическа партия ще плати. Тази коалиция беше създадена с основна цел- да се преборим с ужасяващата корупция в страната, във всички сфери. И хората гласуваха за нас, виждайки алтернатива на корумпираното управление през последните 12 години", коментира тя за управленските конфигурации, пред които е изправена България.

В заключение Ирена Анастасова каза, че в България темата за Македония е използвана за политически цели и вече е изключително изкривена. " Френското предложение е добро, но то е от страна на френското председателство. Темата в България е използвана за политически цели и вече е изключително изкривена. България няма да свали ветото при предстоящото посещение на нашия премиер в Брюксел. Това наистина беше изфабрикувана тема, жалко разбира се, защото ние можехме да постигнем много сериозни неща при преговорния процес. Също така години наред в това отношение нищо не беше направено от предходните управляващи и е грозно в момента да се постъпва по този начин", завърши депутатът от левицата.