Явор Божанков, БСП: С непрестанните си атаки срещу парламента Радев е част от блокажа над институциите

Юни 21, 2022 Новини БСП в медиите 0 514

21.06.2022 г.

"Президентът е част от блокажа над институциите, защото от самото начало на кризата виждаме една непрестанна атака срещу парламента и то напълно неоснователно. В този момент ни трябва единение, защото ситуацията е безпрецедентната - инфлационен натиск, възстановяване след ковид кризата, война. На фона на това българското правителство се бори с наследството на ГЕРБ." Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БТВ.

"Въпрос към Радев е защо се обърна и се оказа част от институционалния блокаж. В момента е важно всички да се обърнем с лице към България, защото ни чакат едни трудни месеци. А едни нови избори какво биха ни дали - в момента тази странна коалиция между ДПС, които са уж евроатлантици и "Възраждане", които ще ни вадят от Европа, между ГЕРБ и ИТН, които щяха едни други да се изчегъртват, това ще прати България в нова спирала от избори. Нито ще има актуализация на бюджета, нито План за възстановяване, нито повишаване доходите на българските граждани", добави Божанков по отношение на актуалната политическа обстановка.

По думите му вота на недоверие е непредвидим, тъй като управляващите разчитат на съвестта на достатъчно народни представители, които мислят на първо място за България. "Но големия въпрос е какво ще правим след този вот - дали той е успешен или не. Ние като коалиция си даваме сметка, че трябва да променим доста неща и дотук сме допуснали грешки. От друга страна сме наясно, че нови избори няма да решат проблемите, напротив - ще ги задълбочат", категоричен бе секретарят на парламентарната група на “БСП за България“.

"Мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие са като изрезки, сбирщина от кафеви медии. Те казват, че откакто Кирил Петков е премиер бензина е поскъпнал, но това е така в цял свят, но към момента в България той остава на едно от най-ниските нива. Въпреки всичко в актуализацията на бюджета ние сме предвидили мерки за това", обясни социалистът.

Според него опозицията иска вот на недоверие, защото им е ясно, че приемайки новия антикорупционен закон най-после ще има възмездие и ще се сложи край на това прокуратурата и главния прокурор да покриват техните престъпления. "Защото България си върна контрола по границите, защото започнахме да отбелязваме резултати и не на последно място, защото тази актуализация на бюджета най-сетне щеше да желания резултат и да покаже на българските граждани как правилната употреба на публичните финанси дава резултат за обикновените работещи хора в България", допълни Божанков за постигнатото от управляващата коалиция.

В заключение социалистът заяви, че коалицията е предвидила актуализацията на бюджета много преди войната. "Безпрецедентни са увеличенията на пенсиите, данъчни облекчения, намаляване на ДДС за енергия. Всички тези мерки един път приети ще дадат резултат и ще закрепят доверието към кабинета. Затова и ГЕРБ бързат да свалят това правителство преди то да е предприело тази стъпка и не на последно място, защото в политиката на ГЕРБ сила им дава местната власт процеса става необратим. Ние трябва веднъж завинаги да отстраним мафията от властта", завърши Божанков.