Явор Божанков, БСП: Фокусът ни е да съберем мнозинство, за да приемем бюджета

Юни 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 655

С отстраняването на Минчев битката срещу мафията не е свършила, а започва нов етап

"В момента сме фокусирани изцяло да приемем бюджета, защото и семействата, и възрастните хора, семейните им бюджети са под огромен натиск и те чакат актуализация веднага. А тя е изключително добра, в рамките на бюджета и, противно на всякакви спекулации, не натоварва бъдещите поколения със заеми. Тя е необходима сега и нашият фокус е върху нея и да съберем необходимото мнозинство, за да я приемем." Това заяви народният представител от "БСП за България" Явор Божанков в предаването "Здравей, България".

В ефира на Нова телевизия той коментира и вчерашния протест пред Народното събрание: "Протестът, освен че беше спонтанен, той имаше същата енергия, каквото имаше протестът пред Президентството. Тогава мафията атакува президентската институция, сега същата мафия атакува Народното събрание. Хората дойдоха и ни подкрепиха и се надяваме те да го направят не веднъж, а всеки ден, защото с отстраняването на Минчев борбата не свършва, а започва нов етап. И се надявам не само гражданите да се включат, но и президентската институция - така, както ние подкрепихме тогава президента, би трябвало той да направи същото в момента."

Според Божанков все още има време депутати от "Има такъв народ" и от други групи да осмислят момента, тъй като "техните решения днес ще имат последствия не само за техния живот, но и на техните деца, защото този срам няма да бъде изтрит никога." По думите на народният представител от БСП Слави Трифонов е предал надеждите на десетки хиляди протестиращи. "Защото това правителство е резултат от онези протести. Ние дойдохме с ясен мандат - да свалим ГЕРБ и техния модел от власт, а в момента Слави Трифонов трасира. Свалянето на Никола Минчев не е сваляне на един млад образован нормален човек от Народното събрание, то е връщане на мафията и трасиране на  законодателния път, по който тя ще се върне", допълни той.

Явор Божанков коментира, че е по-добре да има независимо мнозинство, макар и крехко, отколкото зависимо мнозинство. "Загубихме 5 месеца в работни групи и становища, защото "Има такъв народ" системно саботираха работата ни", посочи депутатът.

"Трябва да спасим това мнозинство и този парламент и да си върнем държавата, защото, ако загубим сега, следващите избори са непредвидими. Мафията е показала, че умее във всякакви условия, с едни патриоти, с други псевдопатриоти, да се връща отново на власт. Не изключвам възможността и популисти, на вълната на недоволството, да съсипят държавата икономически и да отклонят България от европейския ѝ път. Ние ще направим всичко възможно това да не се случи", каза в заключение Божанков.