Веска Ненчева, БСП: Актуализацията на бюджета е възможност хората да усетят, че държавата има грижа към тях

Юни 16, 2022 Новини БСП в медиите 0 616

Днес мнозинството е прегръдка между ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и ИТН, заяви депутатът от левицата

„Многочасовите дебати днес отместиха вниманието от това, което стои пред обществото - актуализацията на бюджета, която е задължителна, тя е логична след всичките кризи и войната.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Веска Ненчева в ефира на Евроком и продължи: „Днешният дебат показа истинското лице на хората, които заблудиха своите избиратели, имам предвид ИТН. Нелогично поведение и дебати от тяхна страна. Заявката, с която те влязоха, беше изчегъртването на модела ГЕРБ. Не съм вярвала, че може да се случи, но днес мнозинството е прегръдка между ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и ИТН“, коментира тя.

„Г-жа Нинова направи много силно, адекватно и мотивирано изказване на фона на картината, която наблюдавахме не само днес, а последните няколко месеца“, заяви Веска Ненчева в предаването “Делници“ и допълни: „Основното послание на това, което и ние коментираме от години, е точно приключване с порочния модел на управление, който се нарича ГЕРБ. Това бяха тежки битки и в пленарна зала, и извън, и атаките, които сме получавали. Те всъщност днес продължиха, но това не може да ни откаже. Защото мафията, порочният модел на управление в държавата не се отказва от онова, което е завоювала“, коментира социалистът.

По думите ѝ за отпор на всичко това се изисква много сили и смелост, които “Има такъв народ“ не са проявили. „Големият скандал, който накара ИТН да напуснат коалицията, беше желанието им да се дадат едни пари, които са нецелесъобразни и незаконосъобразни. Тоест те не следват политиките, а следват финансови интереси“, каза още депутатът от БСП.

Във връзка с гласуваната оставка на председателя на парламента Никола Минчев тя заяви: „За всички стана ясно, че мотивите, които представиха тези 120 подписали се души, не бяха по същество. На практика личните и професионалните му качества бяха с много висока оценка“, смята Веска Ненчева. По думите ѝ всичко това го плаща българския народ, защото по този начин опозицията губи ценно време, включително за актуализацията.

„Нинова днес припомни неща, които много бързо се забравят  - трите опита БСП да бъде купена“, заяви народният представител и припомни случаят от 2017 г., когато на Корнелия Нинова е бил предложен поста на председател на Народното събрание, което “означава купуване на опозицията“.

Депутатът коментира и предстоящото гласуване на внесения срещу правителството вот на недоверие: „Голяма ще е отговорността на всеки един народен представител, който ще трябва да гласува. Постигнатото за 6 месеца е ясна заявка, че държим да има промяна, да има връщане на държавата там, където е обрасло със схеми и фирми. Ако колегите от ИТН и останалите народни представители са национално отговорни смятам, че този вот на недоверие трябва да не мине и да се работи в посока доходите и обезпечаване на социалния живот на хората“, категоричен е социалистът.

Според депутата от левицата избори сега ще бъдат пагубни за държавата, „защото в момента говорим за бюджет, който наистина може да помогне в тези кризи. Това е най-важно - увеличаването и актуализирането на пенсиите, стъпките към данъчните облекчения на семействата с деца, енергийните помощи. Ако тръгнем към избори, това е безотговорно отношение към народа ни, това е и загуба на време“, смята Веска Ненчева.

По думите на социалиста БСП има значителни постижения като част от управляващите в секторите, които са им поверени, особено в социалната сфера. „Така че нямаме притеснения и хората рано или късно ще го разберат. Актуализацията е глътка въздух и възможност да усетят, че държавата има грижа към онова, което се случва с тя“, категорична е Веска Ненчева и допълни, че когато дойде тежката есен, ще трябва стабилно правителство, което да преведе страната през натрупалите се кризи.