Явор Божанков, БСП: Новото мнозинство трасира пътя за връщането на старата власт

Юни 16, 2022 Новини БСП в медиите 0 683

В този мандат левицата не е направила нито една грешка, за която да бъде упрекната, смята народният представител

„Знакът е пределно ясен, тук не става въпрос за оставката на г-н Минчев, който е един от най-добрите председатели, който този парламент е имал и със сигурност най-добрият в последните 12 години. Тук говорим за едно ново мнозинство, което се подкрепя от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и “Има такъв народ“ за подмяна на вота на българския избирател.“ Това заяви народният представител от "БСП за България" Явор Божанков в ефира на БНР във връзка с гласуваната оставка на председателя на парламента Никола Минчев.

В предаването “12+3“ той обясни, че българският избирател не е гласувал за Слави Трифонов, за да изчегърта всеки опит ГЕРБ да бъдат отстранени от власт. „Хората гласуваха за него, за да изчегърта ГЕРБ, а Трифонов изчегърта 3 правителства, включително и себе си в момента в опит да спаси ГЕРБ“, коментира той.

По думите му тук става въпрос за връщане на старата власт. „Това ново мнозинство сменя председателя на парламента, не защото Никола Минчев не е добър председател. Това обединение трасира пътя за връщането на старата власт“, категоричен е Божанков и допълни: „Всички усилия, протести, надеждите на стотици хиляди българи този модел да бъде отстранен, днес бяха предадени от Трифонов и “Има такъв народ“. Те събориха това мнозинство.“

Божанков обясни, че в тази коалиция са се обединили леви и десни партии с една ясна цел: „Получихме мандат от българските избиратели да премахнем ГЕРБ от власт. Днес беше сложен край на този опит, но той не е приключил, той приключва само в рамките на това Народно събрание. Ще водим тази битка, ако трябва по площадите, ще я водим в Народно събрание, на нови избори и няма да се откажем, защото това е нашата мисия“, категоричен е народният представител от БСП. По думите му левицата е поела ангажимент пред своите избиратели, а Трифонов е предал своите, затова ще носи отговорност пред тях.

„Допреди разцепването на “Има такъв народ“ имаше опит и процес на бъде сглобено ново мнозинство в това Народно събрание, което да излъчи правителство, без да се отива на избори. Този опит пропадна след като народни представители от “Има такъв народ“ напуснаха групата. В момента ако това мнозинство не оцелее и вотът за недоверие мине, отиваме на нови избори“, посочи Божанков и допълни, че това ще се случи  в много сложен момент за държавата, тъй като нямаме приета актуализация на бюджета, в която са залегнали повишаване на доходите, повишаване на пенсиите и данъчни облекчения за семействата.

Според народния представител от БСП в този мандат левицата не е направила нито една грешка, за която да бъде упрекната. „В този мандат ние показахме, че не се поддаваме на натиск и изпълнихме нашите ангажименти. Ние не бяхме нито повод, нито причина за скандал. Нито един път не сме забъркани в спор за постове или за пари. А избрахме единствената правилна политика и тя е повишаване на доходите“, заяви Божанков и допълни, че  БСП няма страх от нови избори.