Атанас Зафиров, БСП: Програмен документ ще зададе по-широк и по-устойчив хоризонт на управлението

Юни 14, 2022 Новини БСП в медиите 0 674

Докато БСП е в това управление, няма да бъде извършено национално предателство по отношение на РСМ, категоричен е социалистът

„От известно време поведението на парламентарната група на "Има такъв народ" показваше признаци на различност и по време на гласуване, и в различни декларации. Така че аз не съм изненадан от този ход. Пресконференцията на г-н Радостин Василев е доста стряскаща като констатации." Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на БНТ във връзка с политическата обстановка от последните часове.

В предаването "Още от деня" той отрази следния акцент от пресконференцията на отцепилите се депутати от "Има такъв народ" – причината за оставката на министрите е била власт и пари. „Дори и беше потвърдено, че няма такава тема като Северна Македония. Тя се налагаше като препъни камък пред коалицията, като причина за разваляне на нашите коалиционни взаимоотношения, а всъщност се оказа неистина", обясни Зафиров.

По думите му в момента няма криза на правителството, а има няколко оставки, които са подадени. „Те още не са влезли в Народното събрание, има конституционна процедура, която трябва да бъде извървяна", уточни заместник-председателят на БСП.

„На нашия Национален съвет взехме решение да водим разговори с всички партии от управляващата коалиция, така че да зададем един програмен хоризонт до края на тази година и да изпълним най-важните неща, които са на дневен ред пред българското общество и българския парламент", заяви Атанас Зафиров.

Като пример социалистът даде необходимите промени в законодателството за приемане на над 20 закона, свързани с Плана за възстановявани и устойчивост. „Това е изключително важно, защото там има опасност да загубим милиарди, ако няма работещо Народно събрание", допълни той.

„Много е важно и от следващия месец, защото вярвам че актуализираният бюджет от 1 юли ще бъде факт, да започнем да работим и за Бюджет 2023,което е не по-малко важна задача", каза още депутатът от левицата.

Като част от акцентите в актуализацията социалистът открои пенсиите, помощите за семействата с малки деца и помощите за бизнеса.

По думите на Зафиров вече 6 месеца това управление работи без програма, което се отчита като слабост. „Повечето министерства имат такива програми и не е трудно да се формира програмен документ, който да зададе един по-широк, по-солиден и по-устойчив хоризонт на следващото управление. Съвсем логично е то да бъде от партиите, които  в момента участват в управлението. Това, което чухме,  е че в партия "Има такъв народ" диалогът е бил прекъснат", заяви народният представител от БСП.

Според него битката за постове и средства е довела до тази ситуация. „Сега трябва да обърнем нещата и да говорим повече за политики", категоричен е Зафиров.

Във връзка с твърдението на част от депутатите от "Има такъв народ", че държавата е във фалит социалистът опроверга, че това не е така. „В момента имаме безпрецедентен ръст на българската индустрия, който позволява в бюджета да влизат средства, които да бъдат преразпределени в актуализацията на бюджета към най-уязвимите групи. Свидетели сме на ръст на БВП, на покана за членство в ОИСР, свидетели сме на милиардни постъпления в енергийните дружества, които също ще бъдат преразпределени", обясни депутатът от левицата.

„Говори се за някакво национално предателство, което предстои да бъде направено – нищо до момента в реалните действия на нито една от властите в България не доказва подобно твърдение, освен една хвърчаща салфетка", категоричен бе Зафиров и допълни: „Докато БСП е част от тази коалиция, няма как подобно национално предателство да бъде извършено. Премиерът неколкократно даде заявления, че нищо няма да бъде предприето, без да мине през Народното събрание", каза още той и уточни, че подобни документи не са постъпвали до този момент.