Таско Ерменков, БСП: Целите са ни актуализацията на бюджета и стартиране на Плана за възстановяване

Юни 13, 2022 Новини БСП в медиите 0 729

Националният ни съвет реши да проведем разговори за съставяне на програма за управление на правителството до края на годината

„В момента имаме първа политическа сила, която си е излъчила премиер, имаме коалиционен партньор, който си е изтеглил министрите и нашата позиция на Националния съвет беше да проведем разговори с коалиционните партньори, за да се състави една програма за управление на правителството до края на годината.“  Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на Euro News.

Той обясни, че това е нужно първо, защото е необходимо да бъде приета актуализацията на бюджета. „В нея са вкарани и пари по Националния план за възстановяване и устойчивост. За да влезе този план в сила, трябва да бъдат приети поне още 20 закона“, посочи той.

Таско Ерменков определи като екстравагантна и нелогична идеята за съставяне на друго правителство с друго малцинство. „Нека подходим сериозно към проблемите на България и да се опитаме да решим тези проблеми в рамките на това, което е възможно. Да наречем това краткосрочна програма за управление на държавата, която да отговаря на интересите на хората, на индустрията и на България“, каза още той.

„Ако “Има такъв народ“ са категорични и сметнат, че за тях егото стои над интересите на държавата, никой не може да ги накара на сила да седнат и да продължат“, заяви Ерменков и допълни: „Слави Трифонов вчера каза, че изтеглянето на министрите не означава смяна на правителството. Надявам се разумът да надделее и ИТН да се сетят, че националният интерес стои над всичко, както те винаги са го заявявали. Тук става въпрос да защитим интересите на българския гражданин, на пенсионерите, на младите, на индустрията.“

„Ние сме тези, които се опитваме да въведем разум в управлението“, категоричен бе членът на Изпълнителното бюро на БСП. По думите му до този момент не са водени разговори за министерства, тъй като сега не е моментът за това. „В момента е по-важно да се определят целите на държавата и задачите пред управлението. Няма нищо по-порочно от това да определиш някой да управлява държавата, без да знае какво точно се очаква от това управление“, смята Ерменков.

„Целта на това правителство сме я заложили в нашата позиция - приемане на онези закони, необходими за стартирането на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на бюджета и по възможност разработване и приемане на бюджет за 2023 година. Ако коалиционните партньори разберат, че това е жизнено важно за България, ще бъдем щастливи да реализираме една такава програма“, каза още той.

Като енергиен експерт Таско Ерменков смята за изключително голяма грешка прекратяването на разговорите и договора с “Газпром“. „Притеснен съм, че това ще има много големи негативни бъдещи последствия за България, в това число и финансови. Разговори трябва да започнат и то не само за възобновяване на доставките на газ, а и за преизчисляване на формулата, по която се определя цената, за да сме сигурни, че в България ще има надеждни доставки на газ“, обясни той. Ерменков уточни, че диверсификаця не означава да прехвърлим доставките от един доставчик на друг, а гарантиране на доставки от различни източници.