Бойко Клечков: БСП е последователна партия и играе ролята на разума в това правителство

Юни 09, 2022 Новини БСП в медиите 0 749

09.06.2022 г.

"БСП е последователна партия и играе ролята на консенсуса и разума в това правителство. Бюджетът е внесен в Народното събрание и съответно предстои да мине през обсъждане в комисиите. Нека видим в зала какво ще се получи и дали колегите от ИТН ще го подкрепят. Ще търсим начин да обединим колегите, за да постигнем обещаните чрез актуализацията на бюджета реформи.", коментира депутатът от левицата относно предстоящата актуализация на бюджета.

"Ние сме социална партия и още с приемането на бюджета през февруари, по наши предложения се отпуснаха около 20 млрд. лв., които бяха насочени в социалната сфера. Сега ще търсим вариант още да подпомогнем групата хора, които са с най-ниски пенсии. Към момента минималната пенсия е 370 лв., а предложението на министър Гьоков и МС е тази цифра да отиде на 467 лева. В сложната обстановка, в която се намира България това увеличение е съвсем правилно и целенасочено", добави Бойко Клечков за предлаганите от БСП социални мерки.

Според него трябва да се повишат и социалните пенсии на хората с увреждания, които години наред не са били променяни, като се очаква това увеличение да бъде около 45 процента. "От 2008 година за първи път се посяга към едно чувствително увеличение на минималните пенсии. От 1 октомври ще преизчисляваме пенсиите на база средноосигурителен доход за 2021 г. и хората ще получават едни много по-справедливи пенсии. Това е правилен ход и то особено в условия на постоянно растяща инфлация", категоричен бе социалистът и добави, че финансовата система ще може да си позволи увеличаването на пенсиите, което ще бъде с 10% + 60 лв. антиинфлационна добавка, а размера на средната пенсия ще достигне 660 лева.

"БСП действително е против спирането на руски канали, защото хората трябва да имат възможност сами да преценяват истинността на дадена информация и съм сигурен, че съвсем скоро ще се вземат мерки за връщането на тези канали. Не е нормално в съвременна България и през 21-ви век по такъв начин да се посяга на средствата за масова информация", заяви Клечков по отношение на спрените руски телевизионни канали.

Той коментира и факта, че идеята за създаване на Държавна агенция за защита на населението е достигнала до обсъждане между експерти на коалиционните партньори и в момента се очаква вътрешното министерство да внесе въпросния законопроект в Народно събрание, за да може да получи необходимата подкрепа.

"Законът за колекторите е инициатива на БСП и по-точно на г-жа Нинова. Това е стъпка в правилната посока, защото голяма част от събирачите на дългове извиват ръцете на онези, които са в най-трудно положение. С тези промени сложихме край на безобразията и своеволията на колекторските фирми", обяви народният представител от БСП за предлагания от левицата законопроект в помощ на хората изпаднали в трудно положение, а по отношение на предлаганите промени в изборния кодекс бе категоричен, че българите трябва да имат възможност и да избират между машинно и хартиено гласуване.

В заключение Бойко Клечков каза, че е необходима единност вътре в коалицията, за да се изпълни обещанието на социалистите за това болниците да престанат да са търговски дружества. "Ние предложихме и това да падне акциза върху газта и метана, както и да намалим ДДС-то на 9%, което би било сериозна помощ за обикновения човек", довърши той за мерките предлагани от левицата.