Планът „Станишев” превръща световната криза от проблем във възможност

Фев 15, 2009 Новини БСП 0 1644

  Сергей Станишев: България е излизала от трудни моменти, когато сме били заедно, когато с целия талант и усилие на българския народ сме търсили решение     Световната финансова и икономическа криза няма как да ни подмине

 

Сергей Станишев: България е излизала от трудни моменти, когато сме били заедно, когато с целия талант и усилие на българския народ сме търсили решение

 

 

Световната финансова и икономическа криза няма как да ни подмине. Важното е обаче, да се гледа на нея и като на възможност. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към повече от 3000 участници в Националната младежка среща на БСП, на която беше представен „План БГ09” на правителството за преодоляване на последствията от кризата. Премиерът припомни думите на американският президент Рузвелт, избран за държавен глава на САЩ в разгара на най-тежката световна икономическа криза: единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх. Важното е не да се плашим, а да намираме конкретни прагматични решения, които ще опазят България и всеки един българин от заплахите на тази финансова и икономическа криза, каза Станишев.

Такова решение именно представлява и „План БГ09”. По думите на премиера планът е достатъчно цялостен и няма сектор, било то образование, здравеопазване, било то икономически сектор, земеделие, индустрия, финанси, които да са изпаднали, да са останали извън него и нещо да не е предвидено и да не се прави.

Самият план стъпва на постиженията на сегашното правителство, постигнати през последните три години и половина. Успяхме да направим много за икономическия растеж на България, категоричен беше Станишев. По думите му за последните три години е направено дори повече от обещаното предизборно. Създадохме не 240 хил. работни места, а 340 хил., успяхме да удвоим финансовите резерви на българската държава. Направихме и много други неща и за младите хора, и за хората в трудова възраст – за тяхната работа, заетост и доходи, и за нашите майки и бащи, дядовци и баби, които заслужават днес отношение и грижа, заяви премиерът. Той припомни, че България е една от малкото страни в Европа, които постигат икономически растеж над 6% годишно.

 Всичко това е добре, но не е достатъчно, заяви Станишев. Той напомни, че още от есента на миналата година правителството е започнало работа по този план за икономическа стабилност и социална защита.

Като първи приоритет на „План БГ09” Станишев посочи запазване на финансовата стабилност на страната. Той беше категоричен, че ще бъде осигурена финансовата стабилност както на българските банки, така и на публичния сектор Това правителство бе много критикувано, затова че трупаме резерв на държавата, заяви премиерът. По думите му без тези резерви щяхме да бъдем много беззащитни сега, но сами по себе си те също не са достатъчни. Ето защо за тази година държавата е планирала най-големите си капиталови разходи, с 20% повече, за подкрепа на реалния сектор. По този начин чрез изграждане на социални заведения, училища и друга социална инфраструктура, всеки един такъв обект ще създава работни места. Премиерът каза още, че в тази ситуация държавата е длъжна да преструктурира капиталовите разходи от гледна точка на тяхната ефективност, което е обсъдено и по време на Съвета на Тройната коалиция.

Днес е важно да защитим хората, които работят, каза още председателят на БСП и допълни - затова се договорихме да се преразпределят 250 млн.лв. към българските общини. Освен публичната инфраструктура, пътищата, канализацията, водния сектор, е важно българските предприятия да работят,  каза още Станишев. Именно за подпомагане на малкия и среден бизнес са предвидени 500 млн. лв. от фискалния резерв на държавата и преведени на Българската банка за възстановяване и развитие.

Друг съществен елемент на представения план е социалната защита. Има хора, които се нуждаят от подкрепа, особено в условия на финансова и икономическа криза, каза Станишев. По думите му през тази година ще има ново съществено увеличение на пенсиите на възрастните хора, за да могат те по-лесно да понесат  въздействието на кризата. Предвиденото увеличение ще се усети още повече от миналогодишното, защото тази година инфлацията ще е по-ниска. 200 млн. от държавата са предвидени  за Националния план за заетост, за да се подкрепят хората, които заради затрудненията на предприятията, в които работят, са останали без работа или са с намалени възнаграждения.

Важно е да се гледа и отвъд самата криза, каза още председателя на БСП. По думите му не малко идеи, които бяха дискутирани през ноември се реализират чрез бюджета за тази година. Ние ги подкрепихме и ги правим, както и нещата, свързани със студентските общежития, с организацията на университетите, с безпрецедентно високия фонд за иновации и научни изследвания, категоричен беше Станишев.

Председателят на БСП обърна специално внимание и на анкетите, които бяха раздадени на всички участници в срещата. Искаме чрез тези анкети да попитате вашите приятели, вашите познати – кое те смятат в днешния ден за важно, за себе си и за страната, кой сектор, кой проблем искат да бъде приоритетен, поясни Станишев. По думите му събраната информация ще бъде обмислена и предложена за реализация за бъдещето на България.

Убеден съм, че имате интелекта и знанията и хъса да свършите тази работа, обърна се към младите социалисти Станишев и допълни - всъщност истинските герои на днешния ден сте вие, с вашето желание да останете тук в нашата страна, да работите, да създавате семейства, да раждате деца, да се развивате, да бъдете горди с нашата страна. България е излизала от трудни моменти, когато сме били заедно, когато с целия талант и усилие на българския народ сме търсили решение. Когато ви гледам съм убеден, че ние можем да се справим с всичко, каза още Станишев.

Премиерът се спря и на момент от любим негов филм - „Полет над кукувиче гнездо”, когато главният герой се захваща с една гигантска машина, иска да я премести. След като полага всички усилия той не успява, но казва „аз поне опитах”. След това обаче друг герой от филма успява да го направи.

Искам да се чувствате и част от едно цяло, хора с общи идеали, с много идеи, с много енергия, която може да бъде реализирана. Вярвайте в това и ще стане, обърна се в заключение Станишев към младите социалисти.

            След речта си, премиерът слезе от сцената и се присъедини към младежите в публиката. Той отговори на всеки въпрос, който младите хора му зададоха, не спести време да подари автограф или да се снима със своите симпатизанти за спомен.

            До края на срещата Станишев продължи да участва в дискусиите по различните приоритети на кампанията „Запознай ме с вашите ПРИОРИТЕТИ”. Той пое и ангажимент, заедно с младежите от Софийската организация на БСП, да извършва ежемесечно почистване на замърсени райони, след като чу защитникът на приоритет „Опазване на околната среда”.

ПланБГ09