Атанас Зафиров, БСП: Търсим решение, така че въздушното ни пространство да се охранява само от български самолети

Юни 05, 2022 Новини БСП в медиите 0 1419

Към момента няма конкретна заявка за ремонт на украинска техника, каза председателят на Комисията по отбрана

КЗК дължи отговори защо се увеличават цените на горивата, при условие че цената на руския петрол намалява

“Изразявам остро възмущение по отношение на вандалския акт в българския културно-информационен център в Битоля. От БСП категорично го осъждаме и призоваваме македонското правителство да предприеме много бързи мерки за установяване на виновните.” Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в предаването “Офанзива” по Nova News.

Според Зафиров това е още едно проявление на започналия процес в Република Северна Македония на възраждане на антибългарска реторика и език на омразата.

“Поскъпването на горивата не е процес само в България, но е факт, че у нас горивата са с около 10% по-евтини от средноевропейските”, отбеляза социалистът, според който това  се дължи на факта, че българската рафинерия работи предимно с руски суров петрол.

“Но някои институции дължат отговори. От март месец има провекра на КЗК, която все още не е дала резултат. При условие, че имаме трайно намаляване на цената на руския петрол, а в същото време - трайно увеличение на цените на горивата, това  трябва да бъде обект на много сериозен анализ”, отбеляза Зафиров.

По неговите думи  Министерството на отбраната и Комисията по отбрана търсят решение, така че българското въздушно пространство да бъде охранявано само от български самолети. “Част от това условие, разбира се, е летяща авиация”, добави той.

“Преди две седмици Комисията по отбрана бяхме на посещение в “Авионамс”. Това е един много добре работещ завод, който може да поеме голяма част от обслужването и ремонта на нашите самолети, но не напълно. Трябва да бъдат търсени допълнителни решения”, каза още председателят на парламентарната комисия.

Той посочи два варианта - самолети втора ръка или самолети под наем. “Най-важното е да не загубят способностите и пилотите, които летят”, подчерта Атанас Зафиров, добавяйки, че Министерството на отбраната води разговори в тази посока. 

“Към момента няма конкретна заявка за ремонт на украинска техника в България. Водени са предварителни разговори с “Терем-Холдинг”, но до финализиране не се е стигало”, каза още Зафиров.