Проф. Гечев, БСП: Целта ни е до 1 юли целият социален пакет да стигне до хората

Юни 03, 2022 Новини БСП в медиите 0 959

Нашето решение за Еврозоната трябва да почива единствено върху българския интерес

“Ако бюджетът се внесе в началото на следващата седмица, реалистично е да приключим преди 1 юли, за да може целият социален пакет да стигне до хората.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в предаването “Денят On Air” по Bulgaria On Air.

“Въпреки напрежението върху българската икономика и въпреки че се съчетаха две кризи, Covid-19 и войната в Украйна, към момента ние минаваме сравнително леко през тази тежка криза”, отчете проф. Гечев.

По неговите думи, когато работодателите протестират, трябва да сравним какво правят българските работодатели и работодателите в другите страни членки на ЕС. Той посочи, че нашите работодатели работят при най-нисък данък върху печалбата в ЕС, с най-евтината работна сила в ЕС, практически с най-евтиния ток в ЕС и с едни от най-евтините бензини и дизелови горива. “И въпреки това нашата конкурентоспособност е ниска. За това не са виновни само работодателите, но в крайна сметка те не могат да искат компенсации, каквито получават в абсолютен размер в Германия и Франция”, изтъкна социалистът.

“60/40 компенсацията се запази, получават до 300 лв. на мегаватчас за цената на тока, получават други компенсации, свързани с това, което получават семействата. Освен това ще има по-нисък ДДС на продукти, което касае не само работодателите, но и заетите във техните фирми”, припомни проф. Румен Гечев.

Според депутата от левицата мерките няма да напомпат инфлацията. “След като има инфлация, как можем да спасим фирмите и хората от инфлацията - като тези, които имат най-голяма нужда ги компенсираме, така че техният жизнен стандарт и покупателна способност да не се понижат твърде много. Така се прави навсякъде, без изключения”, категоричен бе той.

Депутатът от БСП също така коментира доклада на Европейската комисия, според който България не изпълнява критерия за влизане в Еврозоната, като го определи като циничен: “Еврозоната има дълг 90% от БВП, ние имаме 21%. Те имат бюджетен дефицит, който се движи към 7% от БВП, ние имаме 4,1%. Единствено нашата инфлация е 10,1% на годишна база, но на Германия е близо 9%, на Франция - близо 6%. Тоест Еврозоната е затънала в дългове, имат почти два пъти по-голям бюджетен дефицит, но размахват пръст на България, че тя, видите ли, не изпълнявала критерия за инфлацията.” Проф. Гечев също така отбеляза, че три страни от Еврозоната - Литва, Латвия и Естония - имат по-висока инфлация от България, като Естония има 19%.

Румен Гечев изрази мнение, че става въпрос за политическа поръчка, но това не бива да отчайва българските граждани, защото “на 1 януари 2024 г. ние трябва да сме сигурни, че българската икономика е достатъчно конкурентноспособна, за да влезе в този клуб, но и нашето решение трябва да почива единствено върху българския интерес. Затова от БСП искаме детайлен анализ от БНБ, от Министерството на финансите, от независими анализатори за ефекта от влизането на България в Еврозоната.”