Вяра Емилова, БСП: Ще работим пенсионерите да получат увеличени пенсии още следващия месец

Юни 02, 2022 Новини БСП в медиите 0 1087

От 1 октомври предстои презчисление на пенсиите със средноосигурителен доход към 2021 г.

“В актуализацията на бюджета, освен че ще защитим всички социални приоритети, които сме извоювали до момента, ще се борим за още социални придобивки.” Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България” Вяра Емилова в предаването “Денят On Air” по Bulgaria On Air.

“Ако бюджетът бъде приет до 25 юни, пенсионерите ще могат да получат увеличението още в следващия месец. Това са 60 лв. ковид добавка, която се превръща в инфлационна добавка и до 20% увеличение на пенсиите, което ще е различно за всеки пенсионер”, подчерта Емилова.

По нейните думи това обаче не решава основния проблем на пенсионерите, а именно голямата ножица между новите и старите пенсии. “От 1 октомври ще се преизчислят пенсиите със средноосигурителен доход към 2021 г.”, потвърди тя, което трябва да върне справедливостта в пенсионната система. 

“Освен за пенсионерите, имаме ангажимент и към младите хора - те са бъдещето на България”, категорична е Емилова. Една от мерките, които левицата ще защитава в актуализацията е данъчното облекчение, което да се увеличи на 600 лв. за едно дете и 1 200 лв. за две деца. 

“Направихме най-бързото и най-доброто за момента, което беше украинските бежанци да бъдат настанени в хотелите по морските курорти. 40 лв. не се даваха на бежанци, а на бизнеса и те дадоха глътка въздух за тях. Тази мярка беше за три месеца и след това трябваше да търсим други варианти, защото започва летния сезон”, обясни Вяра Емилова.

Според нея се създава изкуствено напрежение около ситуацията с бежанците. “Като народен представител от Ловеч, проучих условията в Рибарица, където е една от базите за настаняване на бежанците, и те са подходящи за майки с деца. Вярвам, че държавата ще направи всичко възможно да настани тези, които имат нужда”, каза още депутатът от БСП.