Илиян Йончев, БСП: Време е смяната на статута на болниците да получи юридически облик

Юни 01, 2022 Новини БСП в медиите 0 867

01.06.2022 г.

„Ето още един мит на опозицията, че купуваме по-скъп газ от руския, се оказа фалшива новина.” Така коментира новината, че „Булгаргаз” предлага с 13 % по-евтин природен газ за юни народният представител от „БСП за България” Илиян Йончев в предаването „Делници” по Евроком. 

„Днес външният министър на Азербайджан, който е на посещение в България, изрази готовност при стартиране на газопровода с Гърция да доставят газ в продължение на 25 години”, добави Йончев и попита защо толкова дълго време не беше завършен. По неговите думи правителството е положило големи усилия да завърши интерконектора в най-кратки срокове, като работата в това направление е започнала преди войната в Украйна.

Той определи като голям успех отсрочката за ембаргото на руски петрол, което единствена България получи, и подчерта, че това също е заслугата на българското правителство. 

„Работим по темата за смяна на статута на болниците от търговски дружества. Крайно време е този въпрос да се обсъди на коалиционно ниво и да предприеме своя юридически облик”, коментира Илиян Йончев. Според него проблемите в здравеопазването са задълбочавани от постоянните реформи, които са правени през последните години и трябва нов подход. По неговите думи държавата трябва да инвестира в държавните болници по отношение на технология и на образование на младите лекари, като посочи, че парите за това са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Йончев, който е народен представител от Плевен, съобщи, че предстои изграждането на многофункционална спортна зала в Плевен, идеята за която е в публичното пространство от много години. Чрез въпрос до министъра на спорта Радостин Василев социалистът е получил уверението, че финансирането за нея е осигурено. 

По още един значим за Плевен въпрос, ремонта на плевенския театър, за който депутатите от региона са изразили общо становище до културния министър, Илиян Йончев сподели, че са предвидени 4,5 милиона лева.