Проф. Георги Михайлов: БСП настоява за цялостно преосмисляне на финансирането и управлението на здравната система

Юни 01, 2022 Новини БСП в медиите 0 588

Левицата е категорична, че болниците не трябва да са търговски дружества

Инициатива на БСП са промените и в Закона за кръводаряването 

„Проблемите в здравеопазването са много сериозни. Те са се натрупвали през последните 10-15 години твърде интензивно. БСП като политическа партия в 44-ия парламент постави изцяло нова теза за развитието на здравеопазването. Предложи тя да бъде надпартийна, консенсусна, това не се прие от тогавашните управляващи.“ Това припомни заместник-председателят на Комисията по здравеопазването и народен представител от „БСП за България” проф. Георги Михайлов в ефира на БСТВ. По думите му здравеопазването се превръща в решителен фактор в световната икономика и решителен политически фактор.

Социалистът обясни, че коалицията е навлязла в управлението в една много сложна геополитическа и икономическа обстановка – краят на ковид пандемията, началото на войната и една световна енергийна криза. „В такъв момент хората мислят най-вече за цените, за своето преживяване и здравеопазването остава на заден план“, посочи той.

„В коалиционното ни споразумение БСП настояваше да се включи цялостно преосмисляне на финансирането и управлението на здравната система“, каза още депутатът от левицата и допълни: „До края на тази парламентарна сесия е необходимо да бъде направено национална съвещание, в което да участват всички политически сили в парламента, заедно с работодатели, обществени организации, специалисти и да започне този голям дебат. Защото здравеопазването в България има много големи проблеми, които не могат да бъдат решени на парче“, категоричен бе заместник-председателят на здравната комисия.

По думите му ковид пандемията е показала, че здравната ни система не е подготвена да се срещне с подобно предизвикателство. „Видяхме как сериозно се промени смъртността, видя се, че много от болниците не са подготвени за интензивен начин на работа, видя се, че има болници с различни интереси“, коментира Михайлов.

Той обясни, че в първите 6 месеца управляващите са се обърнали към проблема с информационната готовност на системата – да се знае колко струва тя и как се управлява. „Това е дигитализацията. Нашето обещание е, че до края на годината ще предложим част от модулите на електронното здравеопазване да могат да влязат рутинно, а не експериментално“, посочи проф. Михайлов. В тази връзка той алармира, че има голяма съпротива от определени хора и групи, които печелят неимоверни пари от здравеопазването и не искат нито крачка то да стъпи напред.

Социалистът обясни, че се обсъжда проблемът с медицинските кадрите, като идеята е за централна специализация – това е практика в цяла Европа. Още една сериозна политика по отношение на младите кадри е за изпращане за няколко години на специалисти в най-големите центрове в света, но те да са обвързани с договори за връщане.

„Трябва да се преразгледа и здравната карта, има много безобразия в нея, като това, че 80% от болниците са в 5 града в България, проблеми с лекарствената политика, недостиг на аптеки в страната, хората много често доплащат от джоба си“, посочи още проф. Михайлов.

„Ние сме категорично на мнението, че болниците не трябва да са търговски дружества. Този модел не сработи, той не съществува и никъде в Европа“, заяви в студ

Инициатива на БСП са промените и в Закона за кръводаряването, тъй като проблемите там са много сериозни. „Ние сме направили няколко промени, които на първо място стимулират кампанийността да стане целогодишна. Ние смятаме, че трябва да се осигурят средства от държавата в самия закон за изследвания за предаващи се инфекции през кръвните продукти.“ На трето място социалистът посочи прекратяването на криминалната търговия с кръвни продукти.