Министър Гьоков: От 1 януари 2023 г. минималната заплата ще се определя по нов механизъм и ще около 50% от средната

Май 29, 2022 Новини БСП в медиите 0 1421

29.05.2022 г.

„От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова минималната работна заплата, която ще се определя по нов механизъм и стойността й ще е около 50% от средната заплата“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за предаването „Бизнес.БГ“ на БНТ.

„Настоявам увеличението на минималната заплата да се случи още от 1 юли. Сред коалиционните партньори и финансовото министерство има разбиране за това, но те смятат, че ще бъде прецедент минималната заплата да се увеличава два пъти в годината, което ще постави в затруднено положение работодателите“, обясни министър Гьоков.  

Той подчерта, че предложеното увеличение на пенсиите от 1 юли е справедливо. „Очакването на българското общество е добавките от 60 лв. да станат част от пенсията. Увеличението ще бъде усетено сериозно от пенсионерите“, каза Георги Гьоков. 

Министърът на труда посочи, че антикризисните социални мерки за предоляване на инфлацията са започнали още с приемането на бюджета за 2022 г. „С него голяма част хората с ниски доходи бяха подкрепени, включително и пенсионерите“, каза Георги Гьоков. Той прогнозира, че ще са необходими 2-3 години сериозни действия, за да може ръстът на доходите да компенсира инфлацията. 

Министър Гьоков обясни, че в социалното подпомагане предстоят сериозни реформи след 1 януари 2023 г. Идеята е всички социални плащания и пенсии, които не са свързани с осигурителен принос, да бъдат извадени от пенсионната система. Това е много амбициозна цел, чието реализиране ще отнеме 2-3 години, добави той. 

Той посочи, че Министерството на труда и социалната политика разработва пакет „Солидарност“ с мерки за подкрепа на украински граждани, които ще включват психологическо подпомагане, намиране на работа, осигуряване на средства за плащане на квартира в рамките на 3 месеца, детски кътове, курсове по български език. В България до момента около 2500 украински граждани са започнали работа, каза министър Георги Гьоков.