Борислав Гуцанов, БСП: Нито един българин няма да остане без транспорт

Май 26, 2022 Новини БСП в медиите 0 576

Прокуратурата още не се е сезирала за потъналите 7,8-те млрд. лева, платени с „ин хаус“-процедури

„По време на управлението на това правителство няма да бъде допуснато нито един българин да остане без транспорт“. Това заяви в ефира на предаването „Денят ON AIR“ тази вечер председателят на парламентарната комисия по транспорт Борислав Гуцанов. Той припомни, че диалогът е ключ за решаването на всички спорни въпроси и изрази сигурност, че по този път скоро ще се стигне до разбирателство и с превозвачите.

По време на разговора стана ясно, че на 8 юни ще бъде проведен коалиционен съвет по транспорт, на който ще бъдат поканени тези от превозвачите, които работят в трудно достъпните населени места и извън градските зони. Причината за това е, че те са най-нуждаещи се от финансова подкрепа в момента, а средствата, заделени в бюджета няма да са достатъчни.

„Смятам, че по този въпрос ще имаме консенсус в управляващата коалиция, защото и БСП, и моите колеги смятаме, че е важно всеки гражданин, независимо от това къде живее, да има възможност да ползва правото си да се придвижва от едно населено място до друго. И ние сме длъжни да осигурим този превоз, без значение дали става въпрос да двама, трима или десет души“, категоричен беше Гуцанов.

Що се отнася до тол-системата, той заяви, че по този въпрос няма как да се отстъпи и припомни, че още през 2020 г. тя е трябвало да бъде въведена, както е проектирана, но пак заради протести това не се е случило вече повече от 2 години. „За мен не е нормално едни и същи хора сутрин да протестират за лошите пътища, а вечер- за това, че ще има тол- система. Средствата, които са необходими за ремонт на тези пътища са 1,2 млрд. лева годишно. Приходите в момента са 158 млн. лева от камиони и 250 млн. лева от леки коли. Мисля, че не само аз смятам, че това е несправедливо“, каза депутатът от БСП. Той обясни, че с въвеждането на цялата тол-система приходите се очаква да достигнат 750 млн. лева – 500 млн. лева от камиони и 250 млн. лева от леки автомобили. „Това е, първо – по-близо до нужната сума за ремонти и второ, в доста по-справедливо съотношение“, допълни Гуцанов.

Той анонсира, че следващата седмица се очаква в Народното събрание да започне обсъждането на предложението на БСП за допълнително облагане на свръх печалбите на производителите и търговците на електроенергия. Ще бъде взето и решение за искане Сметната палата да се произнесе за преведените пак по „ин хаус“-процедура 435 млн. лева за удълбочаване на канала море-езеро във Варна.

Гуцанов заяви, че още се чака прокуратурата да се сезира за дадените без търг и конкурс 7,8 млрд. лева в последната година от управлението на ГЕРБ.