Управляващите или не разбират от земеделие, или не ги интересува живота на хората от сектора

„Този закон или се прави от хора, които не знаят нищо за живота на земеделските производители или не ги интересува"

„Този закон или се прави от хора, които не знаят нищо за живота на земеделските производители или не ги интересува". С тези думи народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов изрази възмущението си от неразбирането, което проявяват управляващите към проблемите на земеделците при обсъждането на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.  Повод за думите на депутата от левицата  стана проблемът с облагането на земеделските производители - физически лица. Според Стоилов няма как да се докажат нито реалните разходи, нито реалните приходи. „Това е една фикция, която колкото и да я смятате, ще е далеч от действителността", обърна се депутатът към мнозинството от ГЕРБ. Според Стоилов трябва да се облагат само юридическите лица - арендаторите, които имат хиляди декари земя, и хората, притежаващи техника, a aко е необходимо да се облагат и физическите лица, това трябва да е само процент от държавните доплащания. „На тях няма какво да им се търсят приходи и разходи. Какви отчети, какви разходи и приходи!", възмути се Стоилов. Той изтъкна, че трябва да се погледне към следващия програмен период на ЕС и да се разбере дали България ще иска по-добро субсидиране за земеделските производители. „Това е земеделски, социален, финансов и демографски въпрос", добави депутатът. 

„Хиляди от земеделските производители днес съжаляват, че са дали гласа си за това правителство", заяви депутатът от Коалиция за България Спас Панчев. По думите му в години на криза селото дава възможност на хората да преживяват, да издържат семействата си, без да тежат на бюджета на държавата. „Ако субсидиите от ЕС се увеличат и бъдат създадени по-добри условия за земеделските производители, тогава може би те ще могат да дадат повече от печалбата си за повече данъци в държавата", обясни Панчев. Според него финансовото министерство трябва да направи анализ за това какви са очакванията за размера на данъците от земеделските производители - физически лица и дали става въпрос за наистина сериозни или за дребни суми. „Не е дошло времето за точно такова данъчно облагане на тези хора. Съжалете ги, помислете за тях, не ги обричайте на гладна смърт и на проблеми", призова мнозинството депутатът.

Според зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков, правителството си прави тайна сметка, че от увеличаващия се размер на субсидиите от ЕС, отпускани за земеделските производители, ще има индиректни постъпления към бюджета. Той припомни позицията на НАП, че националните и европейските плащания под формата на помощи и субсидии нямат характер на реализиран доход, а предназначението им е да покрият разходи, свързани с дейността на земеделските производители.  „Какво ще се получи? Част от средствата, които ЕС дава, индиректно ще се връщат в бюджета. Освен това, всички знаем, че размерът на субсидиите за българските земеделски производители е по-нисък от субсидиите на другите в ЕС, което прави нашите производители неконкурентоспособни", заяви депутатът. Според Миков, по средата на годината този въпрос се поставя тихомълком и не може данъчният закон да има обратно действие. Депутатът отбеляза, че с предлагания режим на счетоводство правителството ще продължи да тупа брашнения чувал там, където няма нужда - при дребните земеделски стопанства.