Явор Божанков, БСП: Законът за колекторите бе приет въпреки яростната съпротива на опозицията

Май 13, 2022 Новини БСП в медиите 0 645

ГЕРБ и Възраждане искаха да продължи произвола на колекторските фирми срещу българските граждани

„Законът за колекторите мина на първо четене в пленарна зала – с подкрепата на мнозинството и въпреки яростната съпротива на Възраждане и ГЕРБ. Той не бе приет толкова години, през които българските граждани бяха оставени на произвола на съмнителни криминални субекти да ги тормозят по всяко време, както и да ги унижават пред техните семейства, а от друга страна гражданите до сега не можеха да се защитят поради липсата на правна регламентация. Днес видяхме, че ГЕРБ и Възраждане много държат това да остане така.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Bulgaria on AIR.

По думите му в приетия на първо четене Закон за колекторите се регулират 3 много важни теми. „На първо място длъжниците трябва бъдат надлежно уведомявани за всяка промяна – прехвърляне на вземането, неговия размер, а също така всички дължими лихви и такси. От там нататък реда по който комуникира купувача на дълга с кредитора – колко пъти, как и по какъв начин може да го търси и как може да се защити длъжника. Също така изискване за капитала на тези дружества, защото те притискат длъжниците, но когато хората спечелят в съда се оказва, че колектора е някаква куха фирма и потърпевшите няма кого да осъдят. Но сега вече има изискване за минимум половин милион лева капитал и са въведени тежки административни санкции при нарушение“, допълни Божанков.

Депутатът от левицата коментира и факта, че при Омбудсмана има над 50 хиляди жалби срещу колекторските фирми, които са от граждани, срещу които е бил упражняван произвол и подчерта, че на това вече е сложен край и то в един особено труд за страната ни и хората момент.

„Ние поехме управлението на България в един куп кризи, както и след едно лошо 12 годишно управление“, категоричен бе Божанков относно текущата ситуация в страната ни и добави, че още преди месец социалистите са предвиди да има актуализация на бюджета през юли.

„Въведоха се ковид добавки към пенсиите, които ще бъдат конвертирани в инфлационни такива и също така е важно всички тези пенсии да бъдат актуализирани със средноосигурителен доход от 2020-та или 2021-вя година. Предлагаме и необлагаем минимум върху доходите, който е важна социална политика и ще струва на бюджета около 1.4 млрд. лева. В същото време става ясно, че ББР през годините е раздала на близки до Борисов и ГЕРБ кредити за близо милиард лева, които в момента се оказват лоши кредити и те не могат да бъдат събрани. Това са парите за една силна социална политика като необлагаемия минимум. Обсъждаме и намаляване на ДДС-то върху стоки от първа необходимост, както и на регулирани стоки като лекарствата“, заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ относно мерките в социалната сфера и добави, че също така се предвижда облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор, както и увеличение на минималната работна заплата от 710 на 760 лева.

Според него други възможни политики са намаляването на ДДС и акциз за определени стоки, както и увеличаване на прага за регистрация по ДДС да бъде променен от 50 на 100 хиляди лева. „Намалените изсветляват сектора, стимулират потреблението и правят така, че повече пари да остават в населението“, допълни Божанков.

Народният представител от левицата определени като абсолютно популистки предложенията на Възраждане за нулеви ставки върху редица стоки, защото според него дори самите те знаят, че това е невъзможно.

„Ето хората, които строят пътища излизаха няколко пъти на протест, но е голяма тема как те са работили назад в годините. Харчени са стотици милиони без обществени поръчки. Виждаме, че въпреки всички кризи бюджета е на плюс и има пари, които ние преразпределяме. Това стана, защото спряхме голяма част от схемите, които съществуваха по времето на ГЕРБ“, това заяви Божанков относно възникналите протести и напрежението между превозвачите и правителството.

В заключение той каза, че коалицията е имала два избора – дали да опита да обедини изключително различни политически субекти или да се продължи по пътя на политическата криза, а последните действия и атаки от страна на президента срещу Корнелия Нинова и правителството определи като неразбираеми. „Аз не разбирам действията на Радев, който в Полша осъжда остро руската агресия и иска ефективни санкции срещу Русия, както и укрепване на фланга, а в България използва коренно различна реторика за войната“, довърши Явор Божанков.