Георги Михайлов, БСП: България може да наложи вето на забраната за отсрочка на ембаргото върху руски петрол

Май 08, 2022 Новини БСП в медиите 0 732

Нашата основна цел е да има стабилност в държавата

“Това, че и партии извън коалицията подкрепиха решението за помощ към Украйна показват, че то бе консенсусно.” Това заяви народният представител от "БСП за България" и заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване проф. Георги Михайлов в ефира на Euro News и допълни, че всяка война е ужасяваща и отношението към нея трябва да бъде максимално негативно.

„България има много особено историческо отношение към Русия”, каза още проф. Михайлов и определи като пресилена реакцията на президента Радев по повод взетото от парламента решение по отношение на Украйна представлява за България опасност от военни действия.

„Не се случиха всичките тежки пророкувания, че ще имаме една тежка зима, която да остави хората гладни и без отопление, и че те ще излезнат на улицата. Всичко това се оказа фалшива прогноза”, категоричен бе Георги Михайлов и допълни, че социалистите не се притесняват от новите партии.

По отношение на ситуацията с Република Северна Македония той заяви, че България има своите принципи и работи за интеграцията на северната ни съседка, но финалното решение дали ще ги подкрепим за членство в ЕС зависи от успехите по време на преговорите.

В заключение проф. Михайлов определи като примитивна аргументацията да не се разрешава на България отсрочка по отношение на ембаргото върху руски петрол. „България може да не се съобрази и да наложи вето върху конкретната забрана. Това е коалиционен въпрос на решение, което трябва да бъде взето от Министерски съвет”, довърши той.