Проф. Светла Бъчварова представи в Бургас управленския проект „Земеделие” на Българската социалистическа партия.

Проф

Проф. Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия се срещна с председатели на земеделски кооперации, производители на земеделска продукция и животновъди от региона, заедно с народния представител от Коалиция за България Пенко Атанасов, който е член на парламентарната комисия по земеделие и председателя на областния съвет на БСП Атанас Зафиров.
В момента в земеделието ври и кипи, но една работеща програма с ясни бъдещи приоритети е необходима, каза в началото на срещата проф. Светла Бъчварова. Основните цели на проекта са свързани с въпросите за ползването на земята и собствеността. Всяка година очертаването на площите създава проблеми от неуредените начини на взаимодействие между собственици на земя и арендатори, допълни тя. Между 2007 г. и 2010 г. със 120 хил. са намалели дребните земеделски стопанства, но земята си стои. В България има 43 млн. дка обработваема земя, като 36 млн. дка е използваемата земеделска площ, а едва 28 млн. дка се финансира по европейски програми.

Левицата предлага редица мерки, свързани с решаването на проблемите в целия отрасъл. Първото и най- необходимото от тях е създаване на Агенция за регулиране на поземлените отношения, обясни проф. Бъчварова. В нея ще бъдат описани и архивирани всички собственици на земи, както и хората, които я обработват. Това било важно, защото в момента в България имало 2 млн. собственици на земя.

Друга важна крачка е в сферата на кооперациите и сдружаването. Имаме 350 хил. дребни земеделски стопанства, които ако не се обединят на някакъв принцип няма да успеят да оцелеят, смята проф. Бъчварова. Според нея крайно необходимо е да се приеме закон за хидромелиорацията. Ние затрихме дългосрочното поливно земеделие, през 1990 г. са се напоявали 7 млн. дка площи, а сега едва 200 хил. дка, сочи официалната статистика. Производителите се затрудняват от трудния достъп до вода и високите и цени, обясни проф. Бъчварова. Тя даде пример с евтините плодове и зеленчуци от нашите съседи, където производителите не плащат водата, а тя се поема като разход от държавата.

Част от другите управленски решения на БСП са свързани с обединяване на сектор земеделие и сектор хранителна промишленост, изграждането на земеделска инфраструктура и пазари, по- качествено усвояване на средствата от европейските фондове, децентрализация на приемането и одобряването на проекти, подобряване работата на системата на държавни помощи и националните доплащания, обучението на кадри.

На срещата земеделските производители поставиха редица проблеми като комасацията на земята, забавяне на изплащането на европейските субсидии и др.