Явор Божанков, БСП: Над 80% от българския бизнес поиска таван на цените на електроенергията и преговори с “Газпром”

Май 01, 2022 Новини БСП в медиите 0 673

За БСП е важна българската икономика, посочи народният представител

„Предстоят няколко много важни решения за икономиката на страната, които касаят газта. Българският бизнес вече проведе срещи в Министерството на икономиката - работодателски и неправителствени организации, организации на работещите хора, които представляват над 80% от пазара, поискаха спешни мерки – таван на цените на електроенергията и преговори с “Газпром“.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на NovaNews и допълни, че това трябва да стане бързо, защото индустрията не може да си позволи повишаване на цената на газа с 30%.

По думите му БСП не се притеснява от конкуренция, но е притеснително раздробяването на политическото пространство, защото всеки ден се регистрира нов политически проект. „Това е несериозно за една утвърдена демокрация, каквато България има претенции да има. За БСП е важна българската икономика, която при актуализацията на бюджета нашето производство трябва да получи безпрецедентно над 100 млн. помощ“, обясни Божанков

Явор Божанков посочи, че основен ангажимент на БСП към избирателите е бил да демонтират мафиотския модел на управление на ГЕРБ, залегнал 12 години в цялата икономика, и партньорите, с които могат да го направят, са партиите от управляващата коалиция.

По думите му позицията на левицата относно износът на оръжия за Украйна е публична и остава непроменена. „И вицепремиерът Нинова потвърди нашата позиция – ако бъде взето такова решение от изпълнителната власт, то ние сме казали каква ще бъде реакцията ни. Но предстои да видим, едно е някой да заяви нещо, съвсем друго е да се изпълни“, заяви той и припомни, че специално тези режими и комисии са в ръцете на БСП.

Във връзка със срещата на Кирил Петков с Зеленски, Божанков коментира: „Доста идеи чухме, трябва да чуем и условията, подробностите, и когато премиерът ни ги изясни, ние ще се съберем, ще вземем колективно решение и ще го направим публично“, обясни той.

„Най-малко президентът може да твърди, че българско оръжие достига до Украйна, защото договорите, които в момента се изпълняват от нашата военна индустрия, по-голямата част са разписвани от служебния кабинет“, заяви Явор Божанков и допълни: „На Румен Радев му е пределно ясно, че България търгува с около 50 страни, но Русия и Украйна не са сред тях и това не се е променило“, каза още той, като припомни документите, които вицепремиерът Корнелия Нинова направи публични в Народното събрание.

„Притеснително е, че в един и същ момент Борисов и Радев атакуваха, сякаш в синхрон, с едни и същи аргументи и опорки“, каза още народният представител от БСП. Според него има някакво напрежение между “Дондуков“1 и “Дондуков“2 и то е по-скоро от страна на Президенството.

„Това не е необходимо на България в подобен момент и призовавам този инкубатор за политически проекти, партии и формати да спре. Раздробяването на политическото пространство води до политическа криза, противопоставяне и конфликт в обществото“, посочи Божанков.

Според народния представител от левицата президентът Радев е претърпял промяна, тъй като той е бил ярка фигура срещу корупцията, Гешев и овладяната съдебна система – нещо, което напоследък не чуваме. „ България е в най-сложната обстановка от 30 години и не съм очаквал точно президентът Радев да атакува правителството, и то с измислени аргументи“, заключи Божанков.