Явор Божанков: БСП предлага да има още 100 млн. за българско производство

Апр 30, 2022 Новини БСП в медиите 0 812

Имаме интерес да преминем през това тежко за България изпитание заедно и обединени

„Позициите на БСП са ясни, последователни, няма промяна в тях. Няма промяна и в обществената нагласа, която несъмнено във всяко едно проучване е в тази посока.“ Това заяви категорично народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БТВ, във връзка с позицията на левицата срещу предоставянето на военна помощ за Украйна.

По думите му отвън няма конкретни очаквания и натиск върху България, а той идва отвътре и има вътрешнополитически цели.

80% от заетите в България предлагат 4 мерки за справяне с последствията от войната, на които БСП е изразител. „На първо място таван на цените на газа, който ще се компенсира по-късно от свръхпечалбите в енергетиката. Това е нестандартно, но ситуацията го изисква. Припомням, че направихме нещо подобно с мораториума, който БСП предложи“, посочи Божанков и допълни, че тогава БСП е отнесла много критики, но с времето тази мярка се е доказала като работеща.

Според народния представител от левицата мерките, които в момента се вземат, са много важни и даде пример със сектор “Туризъм“: „Тези 40 лева, които се дават, не са за конкретен човек, а за българските хотелиери, които в момента страдат най-много от тази криза.“

„Правителството направи успешна стъпка - от една страна помогна на бягащите от Украйна, от друга страна помогна на туристическия бранш. Инвестирахме 1 млрд. в изкупуване на пшеница, за да осигурим земеделието и земеделските производители“, каза още Божанков. По думите му до момента предишни правителства са инвестирали около 30 млн. в българска продукция, докато сегашното е инвестирало 50 и поема ангажимент при актуализация на бюджета да има още 100 млн. за българско производство. „В момента е изключително важно от една страна да подпомогнем нашата икономика, от друга страна да не допускаме спекула“, допълни той.

Божанков коментира, че това правителство е дошло в много трудна ситуация - ковид криза, енергийна криза, инфлация, прибавяме и война, но то може да се справи с вътрешнополитическата криза. „Това, което прави правителството в момента, е да обедини различните гледни точки“, каза още той.

Божанков обясни, че опозицията, в лицето на “Възраждане“ и Борисов, атакуват българската военна индустрия, но служебният кабинет на Радев и самият Борисов са разписвали договори и знаят, че България търгува с 50 държави и нито Русия, нито Украйна фигурират в тях. „Не може в стремежа си да атакуват управлението, БСП или вицепремиера Нинова, да удрят българската военна индустрия, защото тя работи по всички правила“, коментира народният представител от левицата.

„Опозицията атакува, а те 12 години са спали и са пропуснали възможността да направят България енергийно независима. В ситуация сме, в която самата индустрия, работодателите, земеделците, тежката индустрия, големите консуматори на енергия казват, че България е изключително зависима от руския газ. Проблемите в енергетиката са натрупани от предишни правителства и поне заради това ГЕРБ трябва да бъдат една идея по-умерени в момента“, посочи Явор Божанков.

Народния представител от БСП се обърна към опозицията, към президента, които по думите му в стремежа си да постигат техни вътрешнополитически цели, вредят на България. Той даде пример с искането на Борисов за изпращане на оръжия на всяка цена. „Той е готов да обяви война на Русия и на целия свят и не го интересува дали ще пращаме оръжия или не. Самите ГЕРБ гласуваха против здравна помощ за мигрантите, закичени с украински лентички. Той гледа къде има противоречия и къде може да създаде проблеми на управляващото мнозинство, но той създава проблем на цяла България. По същия начин е и президентът“, коментира Божанков и  призова да бъде затворен инкубатора за политически партии, проектчета и нови политически субекти, които разделят обществото.

„Сега е моментът да дефинираме националния интерес. Имаме интерес да се погрижим за производството си, за работните си места и да преминем през това тежко за България изпитание заедно и обединени“, заключи той.