Георги Свиленски: Предлагаме преизчисление на пенсиите с нов средноосигурителен доход, тъй като инфлацията изяде старото

Апр 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 13453

БСП предлага пакет от мерки, които да помогнат на гражданите и бизнеса сега и веднага

“Със сигурност не можем да кажем, че всичко, което е казано, се е свършило, но започнаха процесите по промяната и по това  България да изглежда по друг начин. Макар в трудна ситуация с оглед кризите и войната, управляващата коалиция върви по изпълнението на коалиционното споразумение.” Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в "Неделя 150" по БНР по повод изминалите 100 дни от коалиционното управление. 

“Ако правителство решава проблемите на хората, ако успее да овладее ценовата и енергийната криза, няма причина да се пристъпва към друг формат на правитеството или предсрочни избори”, посочи той, добавяйки, че нови избори не са реалистични и че проблемите не се решават с избори, а с работещи парламент и правителство. 

Социалистът припомни, че през седмицата БСП е свикала експертен икономически, социален и финансов съвет, на който е предложила пакет от мерки, които да подпомогнат българските граждани и бизнес в предстоящите месеци, когато предстои актуализацията на бюджета. Въвеждането на необлагаем минимум в рамките на една минимална работна заплата, таван на някои цени  от първа необходимост и въвеждане на диференциран  ДДС на стоки с регулирани цени - ток, вода, лекарства - са част от мерките, предложени от левицата. 

“Това са мерки, които биха подпомогнали българските граждани и бизнес сега и веднага. И тъй като се говори, че инфлацията изяжда скорошното увеличение на пенсиите, се връщаме към нашето старо предложение за преизчислението им с нов средноосигурителен доход, което да влезе в сила от 1 юли”, подчерта Георги Свиленски. Той добави, че този пакет е обсъден с коалиционните партньори и рамково той не е срещнал критики от тях.  

“Има две теми, по които БСП е последователна много преди формирането на правителството - както въпросът със Северна Македония, докато не бъдат изпълнени договора и декларация, България не трябва да дава съгласие за започване на преговорите, така и изпращането на военна помощ. БСП като миролюбива партия е доказала назад с времето - и с нападенията в Сърбия, и в Ирак, и сега в Украйна - ние казваме, че няма как да се спре военния конфликт с изпращането на оръжия. Войната трябва да спре и да започнат преговорите”, категоричен бе председателят на парламентарната група на БСП. Той се позова и на социологическите проучвания, според които 80% от българите не искат България да изпраща военна помощ. 

Той коментира предложението на БСП за въвеждането на смесено машинно и хартиено гласуване. По неговите думи въпросът е изговорен от коалицията и не е срещнал подкрепата на коалиционните партньори. “Тогава се задейства клауза от коалиционното споразумение, която дава възможност на партията, която го е предложила, да го внесе в Народното събрание и да търси подкрепа от всички народни представители. Този въпрос не е нито ляв, нито десен, а е дали искаме да се повиши избирателната активност, или не искаме. Аз самият бях един от най-големите защитници на машинното гласуване с ясното съзнание, че то ще реши много проблеми и то реши много проблеми. Но, за съжаление, подценихме този риск, че голяма част от българските граждани ще се изплашат и в крайна сметка получихме най-ниската активност от 30 години”, каза Свиленски по темата. 

За избора на управител на БНБ Георги Свиленски подчерта: “Продължаваме да стоим на позицията, че за този важен пост, първо, управляващата коалиция трябва да има единна кандидатура, второ, тази кандидатура в никакъв случай не трябва да бъде партийна, и трето - трябва да бъде експерт, признат от максимален брой банкери, специалисти и граждани. Защото този пост е много важен и с оглед бъдещото присъединяване на България към Еврозоната.”