Атанас Зафиров, БСП: Ще предложим необлагаем минимум и преизчисление на пенсиите

Апр 14, 2022 Новини БСП в медиите 0 839

14.04.2022 г.

"Инфлацията, цените на храните, цената на тока, доходите, продължаващите социални неравенства и много други са сред основните въпроси, които българското общество очаква да бъдат решени. Удовлетворен съм от факта, че направихме един социален бюджет, който тепърва ще бъде усетен, защото всичките социални придобивки влизат в сила от април. Близо 1/3 от разходите са за социални дейности - това са 20 млрд. лева. Хората трябва да видят, че ние мислим за техните най-големи грижи и болки. Ще предложим таван на някои цени на регулирани стоки, това е европейска практика. Също така може да се предложи намаляване на ДДС и акцизи." Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

"Инфлацията изяде част от допълнителните доходи и затова ние настояваме и смятаме, че следващата най-важна задача пред управляващата коалиция е актуализацията на бюджета. По тази причина утре инициираме коалиционен съвет в 3 сектора- икономика, финанси и социална политика", категоричен бе Зафиров и даде за пример преизчисляването на пенсиите и необлагаемия минимум, като някои от основните мерки в социалната сфера.

По думите му БСП категорично няма да допусне и няма да участва в правителство, което реши да изпрати военна помощ на Украйна, защото този акт не би решил проблема, нито е в дневния ред на българското общество. "Това по никакъв начин не изключва нашите ангажименти относно хуманитарната помощ. Ние сме за мир и дипломатични решения на проблемите", допълни заместник-председателят на БСП.

"Друга наша червена линия е ситуацията с РСМ. Докато нашите северни съседи не разберат, че договорите трябва да се спазват и докато там има език на омразата няма как българската държава да вдигне ветото за тяхното членство в ЕС", подчерта Зафиров и допълни, че към момента от страна на северната ни съседка не се вижда прогрес в това отношение.

Ситуацията с избора на гуверньор на БНБ народният представител от БСП определи като изначално сгрешен подход, защото се видяло, че нито един от двамата кандидати няма потенциала да обедини зад себе си цялата коалиция.

"С удовлетворение искам да споделя, че в приетия бюджет има допълнителни 600 млн. лева, които са насочени в допълнителни социални придобивки за военнослужещите, за да стане професията значително по-примамлива за младите хора", поясни депутатът от левицата за мерките в сектор отбрана.

Относно превъоръжаването на българската армия и офертата за 8-те нови самолета Атанас Зафиров поясни, че това запитване е дадено още по време на служебното правителство с премиер Стефан Янев. "Но на фона на текущата ситуация няма как да кажем на българското общество, че ще се дадат още няколко милиарда за самолети", категоричен бе той.

В заключение Зафиров изрази недоумение от днешното поведение на ИТН, които заедно с ГЕРБ и ДПС блокирали работата на правна комисия, като по този начин са бламирали законопроекта на БСП, който е свързан с колекторските фирми. "Това обхваща живота и съдбата на стотици хиляди хора. Разбирам, че законът за колекторските фирми касае милиарден интерес и не ми се иска да правя връзка между нещата, но е странно, че точно по този начин днес беше бламирано приемането в правна комисия. Борбата с колекторските фирми е наша битка и съм сигурен, че ще успеем да я изведем до успешен край", завърши той.