Георги Свиленски, БСП: Управляващата коалиция трябва да има единна кандидатура за гуверньор на БНБ

Апр 11, 2022 Новини БСП в медиите 0 555

11.04.2022 г.

„Напрежението в коалицията ще бъде преодоляно. Изходът е в нова процедура по избор за гуверньор на БНБ. Предложените до момента кандидатури очевидно не намериха подкрепа вътре в управляващата коалиция и няма как да бъдат подложени на гласуване. Едната кандидатура вече бе оттеглена, очаквам това да се случи и с другата.” Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНР.

Той коментира, че ако Слави Трифонов не оттегли кандидатурата на Каримански, то може да се стигне до момента, в който избора за нов шеф на БНБ да зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС, които вече са дали положителни сигнали за подобно нещо.

„Позицията на БСП е ясна от самото начало. Кандидатът за гуверньор на БНБ трябва да е непартиен човек и в управляващата коалиция да има обединение около неговата кандидатура”, посочи Свиленски. По думите му на пленума на БСП социалистите са отчели като недостатък работата на коалицията в частта с диалога. 

„Комуникацията трябва да се подобри, за да могат всички предложения да бъдат реализирани по най-бързия начин”, допълни председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

„Девизът на това управление е нулева корупция, а тя се постига с вземането на превантивни мерки. Наблюдението в различните ресори попада под контрола на няколко от партиите в коалицията”, категоричен бе Свиленски.

„Колегите от ДБ имат своето право да внесат проект на решение за военна помощ за Украйна. БСП няма да подкрепи това решение с ясните аргументи, които вече сме ги казвали. Няма как да изпращаме оръжия, когато мира е нашата основна ценност”, подчерта социалистът.

Той каза, че в БСП винаги са били против войната и за мира. „България е приела вече около 100 хиляди бежанци и се грижи за тези хора. Помагаме с хуманитарна помощ, но не и с военна”, категоричен бе Георги Свиленски.

В заключение социалистът подчерта, че за БСП изпращането на оръжия е червена линия. „За нас разговорите трябва да минат на дипломатическо ниво и войната да спре незабавно”, завърши той.