Проф. Гечев: БСП ще настоява за въвеждане на необлагаем минимум от 760 лв.

Апр 11, 2022 Новини БСП в медиите 0 2148

Пакетът от мерки на левицата за актуализацията на бюджета е съобразен с европейския опит и финансовите възможности на България

"Трябва да гарантираме определени ценови равнища на няколко основни групи стоки - месни продукти, мляко, олио, електричество. Редица страни от ЕС налагат таван на цените на ключови стоки, които са важни за жизнения им стандарт." Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия по повод мерките, които левицата предлага за актуализацията на бюджета през юни.  Той добави, че европейската практика е държавата да плати разликата между тавана на цената и реалната пазарна цена.

Социалистът изтъкна и втора мярка, която се прилага в цяла Европа - диференцирано ДДС.

"Третата мярка, за която ще настояваме, е да има необлагаем минимум - всички семейства, независимо от техния доход, първите 760 лв. от тяхната заплата да не се облага с 10% - това са 76 лв. Ние направихме разчети и считаме, че без рискове към настоящата ситуация можем да разчитаме на 2,5-3 млрд. лв. допълнително, които да бъдат включени в този пакет. Тоест това, което предлагаме на нашите партньори е на основата на опита на Европа и в границите, в които българската икономика може да си го позволи", каза още проф. Гечев.

Депутатът изтъкна, че мерките, които предлага левицата, се приемат от правителствата на Европа, независимо дали те са коалиционни, десни или леви. "Нашите партньори от Европейския съюз взимат решения в полза на техните народи и за стабилизация на техния бизнес. БСП предлага разум, спокойствие и активна роля на държавата в тези трудни времена", подчерта проф. Гечев.

"След като беше оттеглена една от кандидатурите за управител на БНБ, ние нямаме намерение да задълбочаваме раздора и да подкрепим другата кандидатура", коментира Румен Гечев новите събития около избора за управител на БНБ, припомняйки позицията на БСП, че коалицията е трябвало още в началото да излезе с единна кандидатура.

"И да не изберем тази или другата седмица нов управител на БНБ, имаме си екип, който продължава да управлява до новите избори. Но имаме много сериозни икономически и външнополитически предизвикателства и коалицията няма право да не е в добра форма и да не ги решава. Доколкото зависи от БСП, ние полагаме и ще продължим да полагаме усилия за спокойствие, за разум и за прилагане на европейски опит", каза още по темата проф. Гечев.

Депутатът от БСП бе категоричен, че ако парламентът вземе неразумното решение за изнасяне на оръжие за Украйна, левицата няма да участва в това решение.

"Въпросът е България да не участва в този братоубийствен процес, тъй като, първо, самото състояние на българската отбрана е много тежко, и второ, подобно участие ще доведе до много тежки политически и икономически последици. Не можем да се съгласим нашата страна, най-слаборазвитата в ЕС, която има много голяма степен на зависимост от икономиките на Русия и на Украйна, да понасяме най-големите удари, за сметка на българския народ", заяви Румен Гечев, като допълни: "Вярно ли е, че 80% от българският народ не иска да участва с оръжие в този конфликт? Вярно е. Тогава какъв ще бъде резултатът за тези, които ще вземат решение да тласнат народа в тези трудни условия към нови избори? Те ще понесат огромна политическа цена.  БСП няма да бъде виновникът, ако отидем на избори. Ние внасяме спокойствие и предлагаме решения, които са в полза на нашия народ, а не на други страни."