Кристиан Вигенин: БСП е партия на разума

Апр 09, 2022 Новини БСП в медиите 0 1157

Не войната или инфлацията, а жестокото разделение в обществото е нашият най-голям проблем

"БСП винаги е била партия на разума, а в условия на война преобладават емоциите. Въпреки тази ситуация се опитваме да поддържаме една разумна позиция. Предоставянето на военна помощ на Украйна е ангажиране на България в този конфликт и това е нещо, което в огромното си мнозинство българските граждани не желаят. Правителството управлява от името на хората и е редно да се съобразим с тяхното мнение." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира БНТ.

"Ние подкрепихме със значителна хуманитарна помощ Украйна. Правим всичко възможно и по отношение на бежанците, които идват в България. Те вече са над 70 хиляди, като 25 хиляди от тях са деца. Правим всичко възможно те да се чувстват уютно и удобно", добави още Вигенин.

Той поясни, че БСП е подкрепила декларацията на парламента за конфликта в Украйна, но без частта за санкциите и подчерта, че в последните седмици сме станали свидетели на агресивна пропаганда и от двете страни, участващи в конфликта.

"Не войната или инфлацията, а жестокото разделение в обществото е нашият най-голям проблем и ние се опитваме да намерим общ терен за българското общество. Смятаме, че това е разумният подход", каза още заместник-председателят на Народното събрание и бе категоричен, че България нито продава оръжия на Украйна, нито под някаква форма им ги предоставя тайно.

По думите на Кристиан Вигенин БСП е партия на разума, който изисква правителството да не се намесва в действия, които нямат подкрепата на огромното мнозинство от българските граждани.

Според него социалистите са последните, които биха създали противоречия. "Винаги сме се опитвали да търсим общата основа за действия както по големите и сложни въпроси, така и по малките такива. Може би това произтича от факта, че сме партия с доста солиден политически опит", допълни заместник-председателят на БСП и бе категоричен, че с действията си левицата помага на коалицията да има по-адекватна позиция, която е съобразена със ситуацията в България и българските граждани.

"Искам да подчертая, че относно РСМ - нищо тайно не може да се случи без пред обществото да бъде показан прогреса, ако има такъв. Не може да има решение без ангажимент на 4-те партии в коалицията, както и на Народното събрание, и ако в оставащото време не стигнем до приемливи решения на база приетите позиции, то ние просто няма да вдигнем ветото. БСП няма да позволи нарушаване на българския национален интерес", категоричен бе той.

В заключение Кристиан Вигенин каза, че няма да бъде поставена под въпрос подготовката на България за членство в еврозоната, както и стабилността на банковата система.