Вяра Емилова: В обществото има усещане, че БСП внася разум при решенията

Апр 08, 2022 Новини БСП в медиите 0 858

С актуализацията на пенсиите можем да осигурим достоен живот на нашите родители

„Въпросът с пенсиите е много важен, той е обсъждан и в комисия, разговаряли сме с министър Гьоков как точно ще бъдат актуализирани пенсиите. Искането на министерството е хората да не получават по-малки пенсии от момента, след като бъде премахната ковид добавката от 60 лв.“ Това заяви Вяра Емилова, секретар на парламентарната група на “БСП за България“ и член на социалната комисия в парламента, в ефира на радио “Фокус“.  По думите ѝ за месец април най-ниските пенсии ще бъдат около 500 лв. - 370 лв. минимална пенсия плюс 60 лв. ковид добавка плюс 70 лв. великденска добавка.

„Страшно е това, което се случва в момента на пазара на цените и трябва да подсигурим сигурност на нашите родители за достоен живот, можем да го направим най-малкото с пенсиите“, допълни тя.

Във връзка с коалиционните партньори Вяра Емилова обясни, че в коалицията има 4 политически субекта и е нормално при такова партньорство да има разногласия.

„До момента коалицията е показала, че въпреки разногласията, с много преговори и разговори се намира нормалният диалог. Аз вярвам, че ще продължим да работим по този начин, колкото и трудно да е и да намираме общата позиция. Това е позицията, която е в интерес на България. Винаги интересът на България трябва да бъде водеща позиция при вземането на решения в коалицията. Ние като социалистическа партия ще продължим да отстояваме това“, категоричен бе секретарят на парламентарната групата на БСП.

„Радвам се, че в обществото има усещане, че БСП е тази, която внася мъдрост при решенията и ще продължим да работим по този начин“, каза още тя.

По думите ѝ БСП не се отказала от своята идея болниците да не са търговски дружества. „Смятаме, че това е нормалното, което трябва да се случи в българското общество, за да може здравеопазването да бъде достъпно за всички българи, да бъде качествено. Има го записано в коалиционното споразумение, продължаваме да работим в тази насока“, поясни депутатът от левицата.

Тя развенча още една спекулация, която върви в обществото - че няма вече да се ползват личните лекари. „Това не е така, няма как да не се ползват техните услуги при положение, че пациентите разчитат изцяло на техния професионализъм. С електронното досие ще бъде възможно всеки един пациент да получи по-бърз достъп до специалиста, от който се нуждае. Работим така, че хората по-бързо да получат качествена медицинска услуга“, обясни Емилова.

По думите ѝ в събота предстои заседание на Националния съвет, в което левицата ще даде оценка на управлението за първите 100 дни. „Също така ще направим и разчет на законодателните инициативи, които до момента са реализирани и какво да внесем като законодателни предложения при актуализацията на бюджета“, каза още тя. Вяра Емилова припомни, че сегашният бюджет бе определен като най-социалният, който България е имала от години назад и при актуализацията му левицата ще направи отново социални предложения в интерес на хората.