Ирена Анастасова, БСП: Образованието е сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост

Апр 07, 2022 Новини БСП в медиите 0 692

Поведението на БСП в коалицията е стабилно, разумно и отговорно

„Образованието е сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост. Над 1.3 млрд. е сумата, която е отделена за образование в три направления. Основно в направлението STEM центрове и иновации. Това е много важно за системата на образование, защото така все повече се доближаваме до съвременните изисквания за начин на образование и обучение на децата, както разбира се и до студентите.” Това каза председателят на парламентарната комисия по образование и зам.-председател на БСП Ирена Анастасова в ефира на БНТ и допълни, че иновациите са основен акцент в коалиционното споразумение.

Председателят на парламентарната комисия по образование изрази увереност, че с европейските средства ще се подобри изграждането на STEM центрове в училищата. „Това е използване на съвременните дигитални технологии, за да може на децата да им е по-интересно, както и създаването на дигитални работилници и кабинети за природни науки, които ще имат положителен ефект за повишаване качеството на образованието. Това е едно сериозно перо – 560 млн.”, посочи още тя.

Според Анастасова бенефициентите специално в направлението за сферата на образованието са училищата. Социалистката бе категорична, че ако през годините е имало и най-малък корупционен риск, то това е било в българските училища.

„Модернизирането на училищната инфраструктура е другото много сериозно направление. Това означава модернизиране на материалната база в училищата- ще бъдат обновени 57 детски градини и над 80 училища. Това означава нова среда за децата плюс изграждането на минимум 8 нови детски градини и 8 нови училища. Става дума за 650 млн. лева”, заяви социалистката и допълни, че е изключително доволна от стартиращия в МОН процес на промяна на учебните програми и съдържание.

По думите й цели випуски са излезли неграмотни, защото учебните програми и съдържание, които не са променяни от 2001 година се оказват неефективни. „Децата трябва да са дорасли да разбират това, което им предлагаме като учебно съдържание и то да бъде поднасяно на разбираем език”, каза още зам.-председателят на БСП.

„България има нужда от правителство и законодателни промени, а не от нови избори. Аз не мога да говоря от името на колегите от другите партии, но мога да ви кажа, че БСП е последователна. Ние сме диалогични и настояваме за разум във всяко едно решение на коалицията. Относно РСМ се придържаме стриктно към това, което е записано в коалиционното споразумение. Имаме и единодушна позиция на Народното събрание”, категорична бе Ирена Анастасова.

Народният представител от левицата заяви, че поведението на БСП в коалицията е стабилно, разумно и отговорно, защото социалистите мислят държавнически, а по думите й предложението за изгонване на посланик Митрофанова е сериозен акт и не е редно да се подхожда емоционално в такива ситуации. „Преди да сме членове на ЕС ние сме българи и трябва на първо място да определим кой е нашия национален интерес”, допълни тя.

В заключение Ирена Анастасова припомни позицията на БСП, която е против санкциите срещу Русия, както и срещу доставките на оръжия за Украйна. „Позицията на г-жа Нинова е позиция на партията и тя не е променяна”, посочи още тя.