Явор Божанков, БСП: В социалната сфера от 1 април действа пакет от 20 млрд. лева

Апр 03, 2022 Новини БСП в медиите 0 836

БСП задава посока към  социалната сфера в това управление

„Чувстваме удовлетвореност от това, че ние задаваме посока към социалната сфера. В социалната сфера от 1 април действа пакет от 20 млрд. лева.“, това посочи секретарят на парламентарната група на БСП Явор Божанков в ефира на БНТ.

По думите му настоящото управление е преминало през всички възможни външни кризи.

„ГЕРБ ги крепи местната власт и веднъж, когато я загубят, като политически субект, тази политическа сила ще бъде незначителен фактор в българската политика. ГЕРБ като местна власт всъщност е символ на феодализъм“, допълни още той. Депутатът посочи няколко примера за саботажи от страна на опозицията.

„Предизвикване на избори е абсолютна безотговорност в момента. Не смятам, че в коалицията може да има трус. Това, което изглежда като слабост на коалицията е нейната сила“, посочи народният представител и даде пример с избирането на шеф на БНБ.

Нa въпроса дали БСП може да бъде посредник между двамата кандидати за шеф на БНБ социалистът каза, че това се прави от БСП. „Ние призовахме коалицията да обсъди предложението и да излезе с една експертна кандидатура, която няма политическа ориентация“, обърна внимание Божанков.По думите му и Андрей Гюров и Любомир Каримански са изключително добре подготвени, и който и от двамата да спечели ще бъде качествен управител, и допълни, че е интересен фактът, че опозицията няма кандидат, което означава, че тя е неподготвена.

Според секретарят на ПГ на БСП не трябва да се гадае какво би могло да стане ако няколко от парламентарно представените партии изберат един от кандидатите. „Няма повод за притеснение за стабилността на коалицията. Въпреки опитите на ГЕРБ за мен въпросът за нови избори не стои“, каза още депутатът. Червеният парламентарист даде пример с това, че ГЕРБ са внесли законопроект за даване на военна помощ за Украйна. „ГЕРБ направиха България енергийнозависима от една единствена държава. ГЕРБ гласуваха против решението на парламента да помогнем на бежанците от войната като им осигурим здравни услуги и то с европейски средства. Така е и за хотелиерите, за които се твърди, че държавата давала на бежанци. Категорично това не е вярно – държавата дава на български хотелиери и инвестира в своите хотели, ГЕРБ бяха против това, тоест те не са загрижени нито за тези, които бягат от войната, нито за националния интерес на България“, беше категоричен депутатът.

По повод на даването на военна помощ за Украйна Явор Божанков заяви, че в деликатна ситуация като тази е добре да бъдем разумни и да мислим преди да говорим. „В този смисъл позицията на БСП е непроменена. Българският парламент е взел решение да указва хуманитарна помощ. Министърът на отбраната сам е заявил, че няма какво да се изпраща като военно въоръжение.”

В момента българският избирател трябва да се чувства представен в българското управление, каквото и да е неговото мнение. От ляво до дясно той трябва да чува своя глас и да намира своите представители в тази коалиция“, каза категорично социалистът.

Божанков заяви, че БСП ще гласува против изпращането на оръжия в Украйна, но ще подходят с разбиране към партньорите си и допълни: “Има различни гледни точки и е добре да е така, защото това е промяната. В момента наблюдаваме процес по възстановяване на парламентаризма. ГЕРБ е еманация на корупцията. Целта ни е да премахнем ГЕРБ и ДПС като модел на управление“. Народният представител изброи няколко примера за борбите на сегашното управление с проблемите в държавата. „Това, което някои наричат институционална война всъщност е един процес, който никой не е очаквал, че ще протече леко, но ако искаме справедливост в държавата, трябва да извървим този път“, каза депутатът.

„Взимаме решения и мерки, които да осигурят нашите национални интереси. Като започнем от мораториума на цените. В момента България подпомага индустрията с 300 лв/мегаватчас. Убеден съм, че и по отношение на зърното ще има решение“, аргументира се социалистът.

„Може да има зависимост в събитията, защото всеки път, когато тръгне този процес по закриване на Спецпрокуратурата, прокуратурата винаги се активизира. Истината е, че със и без Спецпрокуратурата има кой да работи по казусите и то активно“, сподели Божанков във връзка със дейността в последните няколко седмици от страна на Иван Гешев и допълни „БСП остава на твърдата си позиция, че Спецпрокуратурата е по скоро инструмент за натиск и то политически, инструмент, който трябва да бъде закрит. Борбата с корупцията – ето в това се провали специализирания съд“

По темата за Gemcorp депутатът от БСП заяви, че има инвестиционно намерение, но не договор или споразумение.