Александър Симов: БСП говори с гласа на мнозинството от българите

Апр 02, 2022 Новини БСП в медиите 0 995

Близо 70% от българите са за неутралитет в конфликта между Украйна и Русия

„Политическия букет от мнения е това, което прави демокрацията силна. България може да си позволи лукса да има собствена позиция по тази тема, в предвид специфичното отношение на българския народ към Русия. Позицията на БСП е категорично против износа на оръжия за Украйна. Направи ми впечатление вчерашното проучване на „Маркет Линкс", според което близо 70% от българите са за неутралитет в този конфликт. Това означава, че още от самото начало на този конфликт БСП говори с гласа на мнозинството от българите." Това заяви народният представител от БСП Александър Симов в ефира на България он еър и допълни, че тук говорим за отношението, както и за българския национален интерес.

Депутатът от левицата припомни и как историята е показала, че БСП са били прави, когато още през 2014 година са се обявили против санкциите срещу Русия, отчитайки тяхното негативно влияние върху българската икономика.

„Както и г-жа Нинова каза днес- ние не изнасяме оръжия за Украйна", посочи Симов и припомни Минските споразумения от 2014 г., в които пишело, че страните от ЕС не трябва да изнасят оръжия нито за Украйна, нито за Русия.

По думите му няма от къде да си набавим необходимото количество газ, ако не преговаряме с Газпром. „БСП през цялото време се опитва да види какъв е българския национален интерес и какво искат българските граждани", добави още Симов.

„Основната тема на коалиционния съвет е била отношението към РСМ. Аз не смятам, че всичко, което става в момента е повод България да промени своята позиция по тази тема. В тази ситуация ние се опитваме да защитим достойнството на България и няма да е нормално, ако нарушим тази линия на поведение", категоричен бе социалистът относно казуса с Република Северна Македония.

Поведението на ГЕРБ бе остро разкритикувано от Симов, заявявайки как те винаги са готови на всичко с единствената цел – да се домогнат до властта.

„Идния вторник, след заседание на ИБ и ПГ на „БСП за България" ни предстои да вземем решение кой от двамата кандидати за гуверньор на БНБ да подкрепим. Преди няколко дни обаче на заседание на парламентарната ни група изслушахме двамата кандидати и те се представиха наистина добре", каза народният представител от БСП.

„Тепърва ни предстои да вземем по-важното решение- подкрепяме ли някой от тях или ще опитаме да убедим коалиционните партньори, че е необходим нов цикъл от преговори, за да намерим общ кандидат на коалицията. Наличието на двама кандидати не е признак на слабост, а говори за именно за силата на коалицията", добави още Симов.

Той изрази надежда, че ПП и ИТН ще стигнат до консенсус, защото при създалата се ситуация съществувал риск нито един от двамата кандидати за шеф на БНБ да не събере необходимата подкрепа.

„Проблемът не е в това дали двамата кандидати са добри финансисти. Сигурен съм, че те биха управлявали добре финансите на БНБ, но проблем както се вижда е политизацията на този въпрос. Много хора се заблуждават, че разнопосочните мнения, гледните точки и дискусиите, които стават вътре в коалицията са нейна слабост. Напротив, това е силата, която я крепи", заяви народният представител от БСП.

В заключение Александър Симов бе категоричен, че Иван Гешев започва да лови руски шпиони всеки път, когато се почувства заплашен и определи като комични действията на Прокуратурата до този момент. Той допълни: "Ние Спецсъда и Спецпрокуратурата сме ги закрили, законът е приет на първо четене, ще ги закрием и на второ. Те трябваше да се преборят с корупцията, а успехите в тази борба отсъстват".