Румен Гечев, БСП: Двете кандидатури за гуверньор на БНБ не разрушават коалицията, тя е стабилна

Мар 25, 2022 Новини БСП в медиите 0 735

Въпроса не е дали ще бъдем членове на еврозоната, а при какви условия ще стане това, защото влизането ни не може да бъде на всяка цена

„Все още не сме решили кой от двамата кандидати за гуверньор на БНБ да подкрепим. Предстои ни да вземем решение на ръководството на партията и парламентарната група. Смятам, че е нормално да решим окончателно, след като в бюджетна комисия изслушаме Гюров и Каримански. Имаме двама кандидати, които са от партии в управляващата коалиция и следователно избора трябва да почива на професионализма и от това кой е по-подходящ за позицията шеф на БНБ.” Това заяви народният представител от БСП Румен Гечев в ефира на BG on air.

„При всяка една ситуация е изключително важно кой ще бъде гуверньор на БНБ. Ситуацията в момента е усложнена, още повече, че ще има икономически предизвикателства пред България, които по размер обхват и продължителност ще зависят от това, което ще стане в Украйна”, каза още Гечев.

Според него двете партии от управляващата коалиция държат на своите кандидатури и не са постигнали съгласие за обща такава. Социалистът увери, че няма нищо лошо в наличието на две кандидатури за шеф на БНБ и това по никакъв начин не разрушава коалицията.

„Каквото и да стане, в същото време ние се движим по решения на предишното правителство, по пистата към еврозоната. Вече сме членове на банковия съюз и това означава, че шефа на БНБ ще води преговорите за евентуалното ни влизане в еврозоната”, изтъкна Гечев и добави, че това прави избора за гуверньор на БНБ изключително важен.

Относно двамата кандидати той даде пример и със световната практика, където не винаги гуверньорите имат богат опит в търговски банки, защото понякога на тези длъжности се избират утвърдени професори и заяви, че трябва да оценяваме хората по техните качества, а не по това дали са партийно оцветени.

„Редно е парламентарните групи да вземат окончателно решение след изслушване на двамата кандидати в бюджетна комисия, защото тази дискусия ще бъде изключително интересна. Ще зададем еднакви въпроси и на двамата кандидати и в зависимост от тяхното представяне ще решим кой да подкрепим. Но също така чисто теоретично е възможно никой от двамата да не получи необходимия брой гласове. Няма как една партия да оглави всички регулаторни органи. Проблема при наличието на две кандидатури е, че рискуваме новия гуверньор на БНБ да бъде избран в зависимост от поведението на опозицията”, категоричен бе народният представител от БСП.

Относно ситуацията в енергетиката Румен Гечев каза, че няма как без нея да правим макроикономически и каквито и да било други анализи и определи отрасъла като ключов.

„Количеството газ, което ни е необходимо годишно е около 3.5 млрд. куб. м. и то няма как да бъде набавено без Газпром. Дори да вземем от Азербайджан и Гърция, то ние пак ще сме в дефицит. Азербайджан се намират в силна зависимост, защото Газпром предварително, години напред е изкупил огромно количество природен газ от тях”, посочи още той и допълни, че без участието на Русия не може да се говори за дългосрочни доставки на природен газ.

Според социалиста  капацитетът за производство на втечнен газ в САЩ е натоварен почти на 100% и това прави невъзможно те да увеличат своите доставки на световния пазар.

В заключение Румен Гечев определи като разбираема позицията на Русия природния газ да се плаща в рубли, защото намира това за отговор на наложените санкции, които са замразили активи на руската банка в размер на 150 млрд. долара. „В следствие на тези процеси се оказва, че ЕС работи за укрепването на рублата”, завърши той.