Явор Божанков, БСП: Правителството приема стъпки, които са в интерес на гражданите

Мар 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 1354

Не съм вярвал. че ГЕРБ са способни да причинят такова нещо на собствената си държава

"ГЕРБ постоянно се връщат в мутренските години. Те от там не са излизали. В момента основният въпрос е как ще се справим с покачването на цените на стоките, което не е под наш контрол, справянето с цените на газта и петрола. Това предизвиква огромна криза, която тепърва се задълбочава. Това прави изпълнението на вече сключени договори неизгодно.", това каза секретарят на парламентарната група на БСП Явор Божанков в ефира на Bulgaria on air във връзка с внасянето на форсмажорни обстоятелства от Министерство на икономиката. Той припомни, че вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова е провела среща с Камарата на строителите, на коятo е обсъждано как договорите, които са сключени, могат да станат неизгодни. Депутатът допълни, че предстои това предложение да се внесе в Министерски съвет, след което ще бъде разглеждано и в Народното събрание.

"Очевидно една от темите, която е дискутирана е  за форсмажор с определена дата, определена продължителност. Сега ще видим как това ще се възприеме от браншови организации, от работодатели, синдикати, неправителствени организации, правителство. Този дебат предстои, но е належащ заради проблемите в различни сектори", увери Божанков.

По темата за спекулата социалистът успокои българските граждани, че запаси от суровини има - както за олио, така и за горива. "Ние подозираме, че тези страхове са умишлено подклаждани. Когато има огромно търсене и страх, това се отразява и на цените.", каза още Явор Божанков. Той категорично заяви, че хората трябва да са спокойни и да не се редят на опашки.

"Правителството приема стъпки точно в тази посока. В момента стартира изкупуване на жито, което ще осигури България за три години напред със суровини, което означава, че и прозводство и животновъдство - всички ще имат достъп до суровина и то на достъпна цена.", увери депутатът от левицата.

Божанков каза още, че правителството приема стъпка да осигури суровини и то на поносими за икономиката, индустрията и населението цени. "С тези си действия на забавяне на правителството ГЕРБ не саботират правителството, а саботират собствения си народ по време на война", беше категоричен народният представител. Той поясни още, че стремежа е да се осигурят бързо суровини и на добри цени.

"Кризите не са генерирани в момента в България и смятам , че се справяме с тяхното управление. Компенсациите за електроенергия са в ход.", посочи депутатът от БСП.

"Ние в момента не попълваме липси в Държавния резерв, не трябва просто да поддържаме бомбоубежища, ние трябва всичко наново да изградим, защото 12 години управление на ГЕРБ е оставил страната в изключително тежко положение", каза Божанков.

На финала той коментира и свръхпечалбите от енергийните дружества като посочи, че средствата ще бъдат използвани за купуване на суровини : "Свръхпечалбите на енергийните дружества се използват само и единствено в интерес на българските граждани. Точно това правим в момента".