Атанас Зафиров: БСП е неотменима част от това управление

Мар 06, 2022 Новини БСП в медиите 0 859

Няма да даваме самолети за Украйна, няма мобилизация на запаса, разсея спекулациите председателят на Комисията по отбрана

“Абсурдно е в условията на остра геополитическа криза, буквално на нашите граници, премиер и военният министър да говорят на различни езици. Подобно поведение поставя под съмнение въобще живота на целия кабинет. БСП няма как да бъде съпричастна към това.” Така коментира смяната на министъра на отбраната заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в предаването “Офанзива” по Nova News.

По думите на Зафиров поведението на Стефан Янев през последните години и неговата биография  не кореспондират с неговите позиции в последните седмици и е възможно да има стратегия за трупане на политическа популярност с цел бъдещи политически действия.

“Аз не виждам логика г-н Янев или бъдещ политически проект около него да бъде причисляван към лявото политическо пространство. Той не е демонстрирал леви политики или виждания. Хора от БСП няма как да участват в подобен политически проект. Няма заплаха за БСП”, коментира социалистът. 

“Изваждането на БСП под каквато и да е форма от този кабинет категорично означава краят на това управление. В момента националният интерес е да има стабилно и предсказуемо правителство. БСП е неотменима част от този формат, който се е доказал, че е работещ”, категоричен бе Атанас Зафиров.

В заключение председателят на Комисията по отбрана разсея някои спекулации, които се разпространяват в публичното пространство. Той определи като абсурдна тезата, че България ще предоставя военни самолети на Украйна. 

“Не се обсъжда мобилизация на запаса в България. Няма как да бъде обявена мобилизация без решение на Народното събрание и указ на президента. Няма да има и масова мобилизация на населението”, увери Зафиров.

По отношение на НАТО той бе категоричен, че няма отправено искане към България за разполагане на натовски подразделения в страната, с изключение на рутинните учения, които се провеждат в съоръженията за съвместно ползване.