Атанас Зафиров: Приоритет за БСП е българите в Украйна да бъдат изведени от зоната на конфликта и те да намерят реализация в България

Мар 01, 2022 Новини БСП в медиите 0 728

01.03.2022 г.

“БСП традиционно през годините е следвала уверено политика, според която санкциите не само не работят, но удрят по най-уязвимата част от населението. Те имат и реципрочен характер, който ще удари българската икономика.” Това заяви председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и заместник-председател на БСП Атанас Зафиров в предаването “Още от деня” по БНТ.  

“БСП винаги е била партия на мира и сме били за мирно решение на всички въпроси. Това е една последователна политика, която нямаме намерение да ревизираме, стига да не е заплашен суверенитетът на България. За нас решението е в пътя на дипломацията и горещо приветстваме започналите преговори. Искрено се надявам този процес да произведе добри новини, защото това, което се случва в Украйна е война и страдат хора”, каза още той.  

Зафиров категорично се обяви против това България да бъде вкарвана в каквито и да е орбити на влияние или да ѝ бъде диктувано поведение, което не кореспондира с националния интерес. 

“Наличието на огромно българско малцинство в зоната на военните действия трябва да е въпрос, който да стои за решаване пред България и да доведе до едно национално обединение. За БСП един от приоритетите е тези хора да бъдат изведени от зоната на конфликта и за тях да се намери една успешна реализация в България”, подчерта социалистът.  

“Принципна позиция на БСП е, че български войници не бива да участват по никакъв начин във въоръжени действия. И второ, българските въоръжени сили трябва да положат максимални усилия, в това число и с допълнителен ресурс, за което имаме обещание от министъра на финансите, за укрепване на собствените си способности. Получих уверението на министъра на финансите, че тази смяна на министъра на отбраната по никакъв начин няма да повлияе на допълнителния ресурс, който ще бъде насочен към българските въоръжени сили и който е заложен в бюджета”, посочи Атанас Зафиров, и добави: “Нещо повече, имаме уверение, че тези допълнителни 36 млн. лв., които трябваше да бъдат трансфер от централния бюджет към бюджета на Министерството на отбраната, веднага след приемането на бюджета ще бъдат дадени на МО, за да бъдат използвани 11 млн. лв. от тях за висшите военни училища и 25 млн. лв. за повишаване  на порциона на българските военнослужещи от 120 лв. на 200 лв.”  

В заключение Зафиров увери, че  политиката в областта на отбраната няма да бъде променяна и Комисията по отбрана ще бъде гарант за това.