Таско Ерменков, БСП: Доказахме социалния вектор с ролята ни в бюджета

Фев 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 613

 БСП в управлението се бори със спекулата - пример за това е двойното сваляне на цените на дървата

„Това е обективна необходимост – да имаме нова ядрена централа и много от нещата, които се случват днес доказват и правотата на БСП през годините да се бори за този проект, защото ако той беше реализиран 2016 година сега щяхме да имаме над 2000 мегавата произвеждаща електроенергия“, това каза в ефира на БНТ членът на Изпълнителното бюро на левицата и енергиен експерт Таско Ерменков. Той допълни, че АЕЦ „Белене“ не е наследство от социaлизма, а една необходимост, за да се случат нещата. „Това, че всичко е тръгнало от социализма говори, че имаме доста изкривено понятие за миналото си.“

По думите му ядрените мощности са записани и в коалиционното споразумение, за да няма съмнения, че това е правилният път към строителството на централата. „От Българската социалистическа партия призоваваме да се придържаме към споразумението. Времето тече и няма време от тук нататък и е хубаво този анализ, за който говорим да бъде иницииран“, каза социалистът.

На въпроса дали вижда заплаха в думите на премиерът Кирил Петков относно АЕЦ „Белене“ Таско Ерменков посочи, че ако анализът покаже, че има нужда от Белене, значи то ще се осъществи. „Записали сме, че трябва да развиваме ядрената енергетика, записали сме, че има необходимост от нови ядрени мощности, в това никой не се съмнява вече, в това число и „Демократична България“, които в началото бяха доста скептични. Пътят върви натам. Ако искаме и ние да сме в зеления сектор е хубаво да си развием ядрената енергетика“, допълни още той.

Енергийният експерт каза, че това, което трябва да се направи  с “Булгаргаз” е да се избегнат посредниците. Ерменков даде пример с доставянето на дърва за огрев на доставни цени – една инициатива на вицепремиера Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов. „Правим всичко възможно тази политика с посредници и спекула да бъде изкоренена, за да започнем да работим в една обстановка на прозрачност , на липса на корупция“, каза още социалистът.

„Ние трябва да правим правилната политика, за да може хората да разберат, че са направили правилния избор. Това става с бавна, методична работа, не става с магическа пръчка“, каза в допълнение Ерменков.

На въпроса дали ще се справи държавата с галопиращите цени на ток, газ, хранителни продукти Таско Ерменков посочи, че тези цени не са само в България и държавата прави всичко възможно да се справи с тях, като се започне с компенсации на високите цени на електроенергия и газ. „Не може 12 години държавата да е вървяла на заден ход, да са разрушени основни инфраструктурни и логистични връзки вътре във взаимодействието на институции, икономически субекти, хора и политици. За по-малко от 60 дни няма как да бъдат поправени тези неща. Но те могат да се случат с усилията на цялото общество“, допълни още социалистът.

„Изчистването на облика на партията е един естествен процес. Става въпрос за изчистването на лицето на БСП.“, посочи в заключение Таско Ерменков.